Rusya, nükleer savaş tehditlerine karşı taşınabilir sığınaklar üretmeye başladı. Bu sığınaklar, 48 saat boyunca koruma sağlama kapasitesine sahip olup, nükleer patlamalar ve radyasyona karşı güvenlik sunuyor. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'na bağlı bir araştırma enstitüsü, bu sığınakları "KUB-M" adıyla duyurdu ve bu sığınakların, hem doğal afetlere hem de insan kaynaklı tehlikelere karşı koruma sağladığını belirtti.

KUB-M, konvansiyonel patlamalar, şarapnel, bina enkazı, tehlikeli kimyasallar ve yangınlar gibi ölümcül tehditlere karşı da koruma sağlıyor. Sığınak, güçlendirilmiş bir konteyner yapısına sahip ve iki modülden oluşuyor. Bir modül, 54 kişinin barınabileceği bir alan sunarken, diğer modül ise teknik donanımlar için ayrılmış. Gerekirse ek modüller de sisteme dahil edilebiliyor.

KUB-M, taşınabilir özelliği sayesinde TIR'larla kolayca taşınabiliyor ve su kaynaklarına bağlanabilir. Ayrıca, Rusya'nın geniş kuzey taigalarında da konuşlandırılabileceği ifade ediliyor. Bu taşınabilir sığınakların üretimi, ABD'nin Ukrayna'ya uzun menzilli füzelerle Rusya'ya saldırma izni vermesinin ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer eşiği düşürmesinin ardından geldi.

Acil Durumlar Bakanlığı, KUB-M'yi “vatandaşların güvenliğini sağlamaya yönelik önemli bir adım” olarak tanımladı ve sığınakların doğal afetlerden ve insan kaynaklı kazalardan kaynaklanan çeşitli tehditlere karşı koruma sağladığını belirtti.