Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda 2025 yılı bütçesi hakkında yaptığı sunumda, Türkiye'nin ekonomi politikaları ve emtia piyasalarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle altın ve diğer emtialarla ilgili yaptığı değerlendirmeler, yatırımcıları tedirgin etti.
2024 yılının sonlarına yaklaşırken, geride kalan 11 aylık dönemde en fazla değer kazanan yatırım araçları arasında kripto paralar ve emtialar yer aldı. Altın fiyatları, yılın ilk yarısındaki jeopolitik gerilimlerle birlikte son yılların en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Şu an için 2 bin 647 dolar seviyelerinde seyreden ons altının, 2025'te nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu.
Şimşek'in Emtia Piyasalarına Yönelik Açıklamaları
Mehmet Şimşek, 2025 yılı için küresel ekonomik koşulların Türkiye'nin lehine gelişeceğini belirterek, gelişmiş ülkelerde faiz indirimlerinin süreceğini ancak buna rağmen emtia fiyatlarında büyük bir artış beklemediklerini söyledi. Altın ve gümüş gibi emtiaların fiyatlarının, enflasyonun altında kalacak seviyelerde hareket etmesinin ekonomik program açısından olumlu bir gelişme olacağını vurguladı.
Şimşek, 2024’te küresel faizlerin yüksek olduğunu ve küresel ticaretin zayıf seyrettiğini hatırlatarak, 2025'te bu koşulların daha elverişli hale gelmesini beklediklerini söyledi. Küresel ticaret ortaklarının büyüme performansının iyileşmesi ve merkez bankalarının faiz indirimlerinin devam etmesiyle finansal koşulların daha uygun hale geleceğini belirtti. Ancak buna rağmen emtia fiyatlarında önemli bir yükseliş öngörülmediğini ifade etti.
Altın Piyasasında Kısıtlamalar Devam Edecek
Mehmet Şimşek, 2023'te uygulamaya koydukları altın piyasası düzenlemelerine de değindi. Ekonomi yönetiminin, altın talebini baskılamak amacıyla mücevherat ve kuyumculuk sektörüne yönelik kota ve kısıtlama adımları uyguladığını belirten Şimşek, bu uygulamalara sektör temsilcilerinden sert tepkiler geldiğini kabul etti. Ancak, altın talebini teşvik edebilecek her türlü beklentiyi engellemeye devam edeceklerini vurguladı.
Şimşek, altın ithalatının ülkenin döviz kaynaklarıyla yapılmasının, altınların “atıl” olarak durmasına yol açacağını ifade etti ve bu durumun Türkiye'nin ekonomik çıkarlarıyla çeliştiğini söyledi. Bu bağlamda, altın piyasasında uygulanan kısıtlamaların ve kotanın devam edeceğini belirtti. Şimşek, "Bu metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine?" diyerek, bu politikalara karşı çıkanlara yanıt verdi.
Yatırımcıları Endişelendiren Durum
Bakan Şimşek'in açıklamaları, altın ve emtia piyasalarına yatırım yapmayı planlayan vatandaşlar için tedirgin edici oldu. 2025’te altın fiyatlarının beklenenin altında kalacağı ve hükümetin kısıtlama politikalarının süreceği yönündeki açıklamalar, yatırımcıların altına olan ilgisini zayıflatabilir. Ayrıca, altın ve diğer değerli metallerin, enflasyon karşısında beklenen getiriyi sağlamayacağı düşüncesi, yatırımcıların alternatif yatırım araçlarına yönelmelerine yol açabilir.