Ticaret Bakanlığı, 2024 yılı itibarıyla perakende, otomotiv ve emlak sektörlerinde uygulamaya koyduğu düzenlemelerin bu yıl da geçerli olacağını açıkladı. Yapılan değişikliklerle, haksız fiyat artışı ve stokçuluk cezaları artırılırken, glütensiz ürün satışı ve taksitlendirme konusunda yeni düzenlemeler getirildi.
Bakanlık, geçtiğimiz yıl çıkarılan iç ticaret düzenlemelerinin devam edeceğini bildirdi.
Perakende Ticaret Düzenlemeleri
Perakende ticaretin düzenlenmesine dair yapılan değişikliklerle, haksız rekabetin önlenmesi amacıyla fahiş fiyat artışı cezası 1 milyon liraya, stokçuluk cezası ise 12 milyon liraya kadar çıkartıldı. Üç defa stokçuluk cezası alan iş yerlerinin 6 güne kadar kapatılmasına imkan veren düzenleme de devreye alındı. Perakende ticaretle ilgili haksız ticari uygulamalar ve ödeme sürelerine yönelik yeni düzenlemeler de yürürlüğe girdi.
Glütensiz Ürün Satışı
250 metrekareden büyük satış alanına sahip zincir mağaza şubelerinde glütensiz tatlılar, tuzlu atıştırmalıklar ve un gibi ürünlerin satışına yönelik bir tebliğ yürürlüğe girdi. 400 metrekare ve üzeri satış alanına sahip şubelerde ise glütensiz ekmek ve makarna gibi ürünlerin satılması da zorunlu hale geldi.
Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarında Düzenlemeler
Fiyatı 25 bin lira ve üzerindeki cep telefonları ile sıfır ürün kategorisindeki ve fiyatı 20 bin lira üzerinde olan cep telefonları için 3 ay taksit yapılması şartı getirildi. Taşıt satışlarında ise taksitlendirme aralıklarının alt sınırı 400 bin lira, üst sınırı ise 2 milyon lira olarak belirlendi.
Pazar Yerleri ve Sebze-Meyve Ticaretinde Değişiklikler
Kapalı pazarlardaki satış yerlerinin sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralama uygulaması kaldırıldı. Ayrıca, sebze ve meyve ticaretine yönelik düzenlemelerle, üretici örgütü belgesi almak için gereken sebze ve meyve üreten ortak veya üye sayısı 50'den 25’e düşürüldü. Toptancı halinden mal alanların, hamaliye hizmeti almak zorunda olmadığı belirtildi.
Motorlu Kara Taşıtları ve e-Ticaret Düzenlemeleri
Motorlu kara taşıtlarının ticaretine yönelik yönetmelik değişikliği ile tescilsiz taşıt ticareti de kapsama alındı. Elektronik ortamda yapılan ihalelerin güvenli ve şeffaf şekilde gerçekleştirilmesi için belirli kurallar belirlendi. Ayrıca, e-ticaret sektöründe yerli pazar yerlerinin yurt dışı satışlarını teşvik etmek amacıyla Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapıldı.
6 Ay-6 Bin Uygulaması Uzatıldı
Otomotiv sektöründe uygulanan "6 ay-6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlaması" ile ilan kısıtlamalarının süresi 1 Temmuz’a kadar uzatıldı.
Kaynak:AA