Maldivler'in çevresinde, Hint Okyanusu'nun derinliklerinde araştırma yapan bilim insanları, dişi doğan ama sonradan erkeğe dönüşen yeni bir balık türü keşfetti.

Latince Cirrhilabrus finifenmaa adı verilen parlak ve rengarek balık, Maldivli bir bilim insanı tarafından tanımlanan ilk tür oldu. Keşfin arkasında Maldivler Deniz Araştırmaları Enstitüsü'nden Ahmed Najeeb vardı. 

Okyanusun 200-1000 metre arası derinlikteki sönük ışıklı mezopelajik bölgesinde (alacakaranlık bölgesi) yaşayan ve yüzeydeki mercan resiflerine asla çıkmayan Cirrhilabrus finifenmaa balığı, ilk olarak bu yıl Resifler İçin Umut projesi kapsamındaki bir ekip tarafından tanımlandı. Ekip Sidney Üniversitesi, Maldivler Deniz Araştırmaları Enstitüsü (MMRI), Field Doğa Tarihi Müzesi ve Kaliforniya Bilimler Akademisi'nden araştırmacılardan oluşuyor.

 

SONRADAN CİNSİYET DEĞİŞTİRİYOR

 

Uzmanlara göre bu balıklar, yaşlandıkça görünüşlerini ve cinsiyetlerini değişttiğini açıkladı. Hayata dişi olarak başlıyor, olgunlaşınca erkeğe dönüşüyor ve çok daha renkli hale geliyor. Erkekler, muhtemelen dişileri etkilemek için çiftleşme mevsimi boyunca çarpıcı renklere bürünüyor. Öte yandan bu olgu, deniz canlılarında ilk kez görülmüyor. Yaklaşık 150 metre derinliğe kadar dağılan bu balıklar, güneşli sığ alanlar ve karanlık derinlikler arasında uzanan mezopotik (alacakaranlık) bölgede tespit edilen birçok türden biri... Parlak renklere sahip olduğu için genelde "gökkuşağı balıkları" diye anılan çoğu balığın sonradan cinsiyet değiştirdiği biliniyor.