Türkiye'nin en önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin'in Silifke ilçesinde, "alternatif ürün" olarak yetiştirilen karadutlar, kilosu 120 liradan Dubai'ye ihraç ediliyor. İlçede yaklaşık 250 dönüm alanda üretilen ve ocak ayında hasadı yapılan karadut, büyük ölçüde Dubai'ye gönderiliyor. Bahçede kilosu 120 liradan satılan karadut, üreticilere de büyük kazanç sağlıyor. Arkum Mahallesi'nde örtü altı karadut yetiştiren üretici Halise Sarıcalık, bu yıl sıcak hava koşullarının etkisiyle elde ettikleri yüksek verimin kendilerini sevindirdiğini belirtti.
"TAMAMEN DOĞAL VE İLAÇSIZ"
Ziraat mühendisi ve üretici Duygu Yücel, karadut yetiştirmenin oldukça kolay olduğunu ifade ederek, "2024-2025 sezonumuz ocak ayında başladı. Hasadını yaptığımız karadutlarımız tamamen doğal ve ilaçsız. Dalından koparıp gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Bu nedenle tüketicilerimize güvenle sunuyoruz" dedi.
YILLIK 600 TON REKOLTE
Silifke Ziraat Odası Başkanı Kemal Gezer, 20 bin dönüm ekim alanıyla Türkiye'nin en büyük çilek üretim merkezi olan ilçede alternatif ürün olarak yaklaşık 250 dönüm alanda karadut üretildiğini belirtti. Yıllık 600 ton rekolte elde edildiğini, bunun yüzde 70'inin ihraç edildiğini, geri kalan kısmının ise iç piyasada satıldığını söyledi. Gezer, "Dubai ve Irak'tan büyük talep var. Alternatif ürün olarak yetiştirilen karadut, fiyatıyla üreticiyi memnun ediyor" dedi.