Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Bugün Rotterdam'a gidiyorum. Ziyaret nedeniyle tansiyon artarsa artsın. Eğer Hollanda, benim uçuş iznimi iptal ederse yaptırımımız çok ağır olur" demişti. Açıklamanın ardından ise Hollanda, Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin iptal edildiğini duyurmuştu.
Uçuş izninin verilmemesinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda'ya 'Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist' sözleriyle tepki gösterdi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise Erdoğan'ın 'Nazi' tepkisiyle 'çizgiyi aştığı' açıklamasında bulundu.
Öte yandan Almanya'da bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya kara yolu ile Rotterdam'a geçeceğini duyurmuştu. Kaya ve beraberindekiler Hollanda polisi tarafından sınırda durduruldu.
Hollanda'nın uçuş izni iptaline ilk tepki Erdoğan'dan geldi: 'Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Bağcılar'da katıldığı toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Hollanda, bir sıçrarsın, iki sıçrarsın, ama bilesin ki oradaki benim vatandaşlarım sizin tezgahınızı 16 Nisan'da bozacak” ifadesini kullandı.
"İstediğiniz kadar baskı yapın. İstediğiniz kadar teröristleri ülkenizde besleyin, büyütün. Bunların hepsi size ters olarak dönecek” şeklinde konuşan Erdoğan, Hollanda'ya yönelik olarak "bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist” dedi.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte Erdoğan'ın 'Nazi' açıklamasına tepki gösterdi: 'Türkiye'nin öfkesini anlıyorum ancak, yorumlar çizgiyi fazlasıyla aşıyor'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Nazi' benzetmesine dair konuşan Rutte, Türkiye'nin öfkesini anladığını ancak yorumların 'çizgiyi fazlasıyla aştığını' ifade etti. Hollanda Başbakanı Rutte'nin ofisinden yayımlanan açıklamada, 'yaptırım tehditlerinin çözüm arayışını imkansızlaştırdığı' savunuldu.
Hollanda'da sağ popülist Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de Twitter'dan açıklama yaptı: 'Harika'
Wilders Twitter üzerinden gönderdiği mesajda "Harika! Yoğun PVV baskısı sayesinde hükümetimiz Hollanda seçimlerinden bir kaç gün önce Türk bakanının inişine izin vermedi" ifadelerini kullandı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya Rotterdam'a kara yolu ile gideceğini duyurdu.
Hollanda polisi, Kaya'nın, Almanya'dan kara yoluyla Rotterdam'a gideceğinin açıklanmasının ardından Rotterdam Başkonsolosluğu Rezidansı önündeki yolu trafiğe kapattı. Daha önce Bakan Kaya'nın Hollanda’da katılacağı etkinlikler iptal edilmişti.
Bakan Kaya ve beraberindekilerın sınırda durdurularak geri dönmeleri istendi
AA’nın haberine göre, Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, Kaya’nın aracının Hollanda girişinde durdurulduğunu ve kendisinin yanına gitmesine izin verilmediğini söyledi.
Çavuşoğlu akşam saatlerinde 'Hollanda'nın attığı bu adımın bir karşılığı olacak. Hollanda'nın bu yaptığı karşılıksız kalmaz' açıklamasında bulundu.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıklamasında Hollanda Dışişleri Bakanı ile de görüştüğünü ve ülkelerindeki seçim sebebiyle sıkıntı yaşayacaklarsa ziyaretini erteleme teklifi de sunduğunu söyledi. Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; "Başbakan'ın sosyal medyadan 'Türk bakanı kabul etmiyoruz'; Wilders gibi yaptığı açıklamaları gördük. Dışişleri Bakanı ile görüştüm. Açıkça söyledim. 'Seçim öncesi gelmem sizi Wilders karşısında zorda bırakacaksa anlayış gösteririm, seçimden sonra gelirim' dedim. Dostane bir yaklaşım içerisinde. 'Seçim sonrasında da garanti veremem' dedi.
Bu hoş bir şey değil. Benim oraya gelip gelmemem senin garanti vermene bağlı değil. 'Başbakan'ınla görüş bana neticeyi bildir' dedim. Telefon beklerken Hollanda Başbakanı'ndan açıklama geldi. Ucuz bir yöntemle 'Türkiye'den Dışişleri Bakanı müzeleri ve laleleri görmeye gelebilir' demiş. Kendisi açısından utanç verici bir şey. O laleler Osmanlı zamanında gitti oraya. Laleleri geri göndeririz onlara adam olurlar."
Dışişleri Bakanlığı: 'İzinli Büyükelçi bir süre geri dönmesin'
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; 'halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmesini arzu etmediğimiz bildirilmiştir' denildi.