Merkez Bankası, enflasyon tahminlerinde bir kez daha revizeye gitmek zorunda kaldı ve enflasyonun gelecek yılın temmuz-eylül dönemine kadar yüzde 1,5'in altına inmeyeceğini açıkladı. Enflasyonu kontrol altına almakta zorlanan iktidar, enflasyon düşüşü konusunda bile tahminlerine yaklaşamıyor. Bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 34'e düşmesi beklenirken, tahminler revize edilerek yüzde 38'e çıkarıldı. Şimdi ise Merkez Bankası, yıl sonunda enflasyonun yüzde 44’e yükseleceğini duyurdu.
TEK HANELİ ENFLASYON UZAKTA
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2025'in ilk üç ayında vergi ve zamlar nedeniyle enflasyonun yüzde 2 civarında, yılın ikinci üç ayında ise (nisan-mayıs-haziran) yüzde 1,5 seviyelerinde kalacağı öngörüsünü paylaştı. Bu tahminler, enflasyondaki yüksek seyrin "harman dönemi" olarak tanımlanan yaz aylarına kadar devam edeceğini, ancak sonrasında belirsizliğin arttığını gösteriyor. Karahan, enflasyonun bu yıl yüzde 44'le tamamlanmasının beklendiğini, 2025 için yüzde 14'ten yüzde 21'e, 2026 için ise yüzde 9'dan yüzde 12'ye çıkarılan tahminlerle tek haneli enflasyona ulaşılmasının 2026'da dahi mümkün görünmediğini açıkladı.
GIDA VE KİRA ZAMLARI ETKİLİ OLMAYA DEVAM EDİYOR
Enflasyon tahminlerindeki sapmalara, özellikle kira ve gıda fiyatlarındaki artışlar gerekçe olarak gösterildi. Merkez Bankası, 2025’te enflasyondaki artışın devam etmesinin nedenlerinden birinin gıda fiyatları olduğunu belirtti. Gıda zamlarının dar gelirli kesim üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler, gelecek yıl da sürecek gibi görünüyor.
ASGARİ ÜCRET VE ZAM POLİTİKALARI
Merkez Bankası yönetimi, asgari ücrete yönelik zammın gerçek enflasyon oranlarına göre değil, tahmin edilen oranlara göre yapılmasını savunmaya devam etti. Başkan Karahan, "Yüksek enflasyon ortamında ücretler reel olarak erir" diyerek, enflasyonun artmasının ücretler üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekti. TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay ise, geçmişte yapılan zammın enflasyon döngüsü yarattığını belirterek, gelecekteki zamlar için şu anın en uygun zaman olduğunu savundu.