Emeklilere Zam Düzenlemesi: Geri Sayım Başladı

Emekli maaşı zammı ile ilgili bekleyiş sürüyor. SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri, 6 aylık enflasyon oranının açıklanmasını sabırsızlıkla bekliyor. Peki, kim ne kadar zam alacak? Emeklilere seyyanen zam yapılacak mı? SGK Uzmanı Özgür Erdursun, dünkü Erdoğan-Özel görüşmesine dikkat çekerek, Erdoğan’ın emekliye seyyanen zam sözlerini hatırlattı ve refah payı hakkında ses getirecek yorumlarda bulundu.

Erdoğan’ın ‘Seyyanen Zam’ Açıklaması Yeniden Gündemde

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in tarihi buluşmasında emekli maaşı zammı ve asgari ücret zammı da masadaydı. Özel’in, Erdoğan’dan asgari ücrete ara zam yapılmasını ve en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini ifade ettiği bildirildi. Görüşme genel olarak olumlu bir havada geçse de, taleplerin yerine getirilip getirilmeyeceği henüz bilinmiyor.

Asgari Ücrete Zam Masadaydı

Temmuz 2024 zam dönemine kısa bir süre kala milyonlarca emekli ve asgari ücretli gözünü bu açıklamalara çevirmişti. Ancak Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, hem asgari ücrete ara zam hem de emekli zammı için dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Erdursun, görüşmelerden bir sonuç çıkacağını düşünmediğini belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce yaptığı açıklamaları hatırlattı.

Kim Ne Kadar Zam Alacak?

Erdursun, "Asgari ücrete sıfır zam, memura ve memur emeklisine yüzde 20, SSK ve Bağ-Kur emeklisine ortalama yüzde 25 artış yapılabilir Temmuz ayında" şeklinde bir değerlendirme yapmıştı. Erdursun, emekliye seyyanen zam yapılmayacağını ve sadece kanunda öngörülen enflasyon farkının verileceğini söyledi. Ayrıca, refah payı ya da iyileştirme düşüncesinin hükümette olmadığını belirtti.

Sabit Ücretliyi Zor Günler Bekliyor

Erdursun, asgari ücrette de bir artış beklenmediğini ifade ederek, sabit ücretli çalışanların bu enflasyonun faturasını ödeyeceğini ve gelirlerinin giderler karşısında eriyeceğini söyledi. Erdursun, "Türkiye’de şu an bunu yaşıyoruz" dedi.

Yeni Maaşlar 3 Temmuz’da Belli Oluyor

Emekli maaş zammı 3 Temmuz’da, refah payı ve seyyanen zam olmadan, 6 aylık enflasyonun belli olması ile netleşecek. 5 aylık kesinleşen enflasyon oranı Mayıs ayı itibarıyla yüzde 22,72 oldu. Memur ve memur emeklileri ise yüzde 10 toplu sözleşme zammı ve yüzde 6,72’lik enflasyon farkı ile yüzde 17,4’lük zammı garantiledi.

6 Aylık Enflasyon Oranları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı verilere göre, 6 aylık enflasyonun SSK ve Bağ-Kur emekli maaşını yüzde 25,46 artırması bekleniyor. Memur ve memur emeklileri için ise rakamın yüzde 20 seviyesinde olacağı hesaplanıyor.

Temmuz 2024 SSK, Bağ-Kur ve Memur Emekli Maaşı

Beklenen yüzde 20’lik artış ile en düşük memur emekli maaşının 17.690 TL’yi bulması bekleniyor. Yüzde 25’lik artış ile SSK 2000 öncesi emekli kök maaşı 11.367 liradan 14.208 liraya yükselebilir. SSK 2000 sonrası 7.047 liradan 8.808 TL’ye, Bağ-Kur Tarım emeklisinin 8.089 liradan 10.111 liraya, Bağ-Kur esnaf emeklisinin 10.178 TL’den 12.722 liraya maaşının yükselebileceği hesaplandı.

En Düşük Emekli Maaşı Düzenlemesi

En düşük emekli maaşının yapılacak bir düzenleme ile 10 bin TL’den 12.500 – 15.000 TL aralığına çekileceği konuşuluyor.