Almanya, artan iş gücü açığını kapatmak için çalışma vizesi koşullarını esnetti ve yeni bir puanlama sistemi ile iş gücü alımını daha da hızlandırmayı hedefliyor. Ülkede halihazırda 1 milyondan fazla açık işçi bulunurken, 2024 yılında 200 bin yeni çalışma vizesi verilmesi bekleniyor. Almanya, iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla özellikle vasıflı iş gücü ve profesyonelleri ülkesine çekmeye odaklanacak.

-Yeni Çalışma Vizesi Sistemi
Almanya'nın iş gücü açığını kapatmak için başlattığı bu yeni sistem, Kanada modelinden ilham alıyor. Puanlama sistemi ile, işçi göçünü daha kontrollü bir şekilde yönetmeyi amaçlayan Almanya, her yıl 200 bin mesleki vize vermeyi planlıyor. Bu sistemin avantajlarından biri, yabancı işçilerin Almanya iş gücü piyasasına daha kolay entegre olabilmesi ve aynı zamanda aile birleşimi imkanlarının da sağlanması.

Puanlama sistemi, başvurulan işçinin Almanca dil bilgisi, mesleki deneyimi, yaş gibi faktörlere dayanacak. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, vize almayı daha da kolaylaştırarak, yabancı işçilerin Almanya’ya girişini hızlandırmayı amaçlıyor.

-Vize Türlerinde Artış
2024 yılı itibarıyla Almanya'nın çalışma vizesi sayılarında önemli bir artış bekleniyor. Özellikle, öğrenci vizeleri yüzde 20 oranında artarken, çıraklık vizeleri ise iki katına çıkacak. Bu, Almanya'nın iş gücü piyasasında daha fazla eğitimli iş gücünü görmek istemesiyle paralel bir gelişme.

Yabancı yeterliliklerin tanınması da Almanya'da daha hızlı ve verimli hale getiriliyor. Bu konuda yapılan düzenlemelerle, yabancı diplomaların tanınmasında yüzde 50 oranında bir artış sağlanmış durumda.

-Yabancı İşçi Göçü Artacak
Almanya'da son beş yılda istihdam 1,6 milyon kişi artarken, bunun yüzde 89'u yabancı uyruklu çalışanlardan oluşuyor. Bu da, Almanya'nın iş gücü piyasasında yabancı işçilerin ne kadar önemli bir yer tuttuğunu ve bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini gösteriyor.

-Sonuç
Almanya, iş gücü ihtiyacını karşılamak için global çapta iş gücü alımını artırmaya devam ediyor. Yeni puanlama sistemi ve çalışma vizesi koşullarının esnetilmesi, özellikle vasıflı iş gücünü ülkeye çekmeyi hedefliyor. Bu adımlar, Almanya'nın gelişen iş gücü piyasası için çok önemli bir dönemeç olacak.