Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazandıktan sonra ilk kez Türkiye'ye gelen Daron Acemoğlu, Brand Week İstanbul'da ekonomi, yapay zekâ ve çeşitli küresel meselelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahibi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, ödülünün ardından İstanbul’a geldi. Brand Week İstanbul zirvesine katılan Acemoğlu, dünya ekonomisi, yapay zekâ, nüfus dinamikleri ve iklim değişikliği gibi geniş bir yelpazede önemli açıklamalarda bulundu.
Gelir Eşitsizliği ve Yapay Zeka Üzerine Değerlendirmeler
ABD'deki gelir eşitsizliği üzerine konuşan Acemoğlu, ekonominin büyümesine rağmen 1980 ile 2015 yılları arasında eşitsizliğin hızla arttığını vurguladı. Acemoğlu, “ABD'de tarihsel olarak neredeyse hiç bir dönem, nüfusun yarısının büyümeyi paylaşmadığı bir dönem olmamıştır,” diyerek bu sorunun politik yapılarla bağlantılı olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, yapay zekânın iş piyasasında oluşturabileceği değişimlere de değinen Acemoğlu, bu teknolojinin insan iş gücüyle uyum içinde kullanılmasının önemini vurguladı.
Türkiye'nin Hızlı Yaşlanması
Dünya nüfusunun artışının sonlanmak üzere olduğunu ve 2050 itibarıyla nüfusun zirveye ulaşacağını belirten Acemoğlu, Türkiye'nin bu demografik değişimden diğer birçok ülkeden daha hızlı etkileneceğini öngördü. “Türkiye, birçok ülkeden daha hızlı yaşlanacak. Yaşlanan toplumlar, ekonomik ve sosyal birçok zorlukla karşı karşıya kalabilir,” diyen Acemoğlu, bu soruna karşı alınan önlemler arasında Almanya, Japonya ve Güney Kore'yi örnek gösterdi. Bu ülkelerin robot teknolojileri ve iş gücü politikalarıyla yaşlanma sorununu çözmeye çalıştığını belirtti.
Yapay Zekânın Doğru Kullanımı
Yapay zekânın üretkenliği artırma potansiyelinden de bahseden Acemoğlu, bu teknolojinin doğru yönlendirilmesinin kritik olduğunu söyledi. Yapay zekânın çoğunlukla otomasyon için kullanıldığını ifade eden Acemoğlu, “Eğer yapay zekâ, insanların yaptığı işleri makinelerle devretmektense, insanlarla iş birliği yapacak şekilde yönlendirilirse, işçi sınıfının üretkenliği önemli ölçüde artırılabilir,” şeklinde konuştu.