WikiLeaks, kamuoyuyla paylaştığı ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'na (CIA) ait 'Kasa Dairesi 7' belgeleri kapsamında yeni bir dizi belge yayınladı. İşte 'Karanlık Madde' adı verilen sızıntı...

'Karanlık Madde' adı verilen sızıntıya göre, CIA iPhone'lara fabrikadan çıktıktan sonra 'NightSkies' adı verilen bir araç yükledi. Bu program sayesinde telefon sahipleri fark edilmeden izlendi.

WikiLeaks, CIA'ın 'küresel ölçekli gizli hack uygulamasını ortaya çıkardığı' belirtilen 'Kasa Dairesi 7' adlı 8 binden fazla gizli belgeye eklemeler yapıyor.

'Karanlık Madde' adı verilen yeni sızıntıdaki gizli belgelere göre CIA, iPhone marka akıllı telefonları 'NightSkies' adı verilen bir program vasıtası ile fark edilmeden izledi.

'NIGHTSKIES, CIA'E IPHONE ÜZERİNDE TAM KONTROL SAĞLIYOR'

WikiLeaks'in açıklamasına göre fabrikadan çıktıktan sonra fiziksel olarak iPhone'lara yüklenen program arka planda çalışarak CIA'ye telefon üzerinde 'tam kontrol' sağlıyor.

Buna göre CIA bu telefonlara istediği dosyaları gönderiyor, dosyaları indiriyor.

YAZILI MESAJLAR, ARAMA ÇAĞRILARI, ADRES DEFTERİ... HEPSİ İZLENEBİLİYOR

Telefon sahibinin yazılı mesajlarını, adres defterini ve arama çağrılarını izleyebiliyor.

Sızıntılarda yer alan 2008 tarihli bir belgede NightSkies'ın 2. versiyonunun fiziksel olarak telefona yüklenmesi gerektiği ve ancak telefonun kullanmaya başlandığı zaman aktif olduğu belirtiliyor.

NIGHTSKIES, 3 AŞAMALI OLARAK ÇALIŞIYOR

NightSkies, Ekme (Implant), Dinleme (Listening Post) ve Son İşlemeler (Post Processing) adı verilen 3 aşamalı olarak çalışıyor.

​İlk aşamada program fiziksel olarak telefona yerleştirildikten sonra fark edilmeden arka planda çalışıyor.

İkinci aşamada CIA telefondaki faaliyetleri izlemeye başlıyor. Bunlar kullanıcının internet geçmişinden elektronik postasındaki verilere kadar geniş bir alanı kapsayabiliyor.

Bu izlenen veriler önceden şekillendirilmiş dinleme (Listening Post) alanına aktarılıyor. Buradaki bilgiler güvenlik için şifrelenebiliyor.

Son aşamada ise toplanan veriler incelenerek değerlendiriliyor.

Sızıntı, CIA'in fiziksel yerleştirme yapabilmesi için iPhone'ları üreten Apple firmasının tedarik zincirine bir şekilde ulaşması gerektiğini ya da ulaşmış olduğunu ortaya koyuyor.

ADINI BİLİM KURGU FİLMİNDEN ALIYOR

'NightSkies' ismini 1970'lerde hiç çekilmeyen bir bilim kurgu filminden almış olabilir.

Ünlü yönetmen Steven Spielberg '3. Türden Yakınlaşmalar' adlı filmine bu adda bir devam filmi çekecekti.

Ancak bunun yerine çekilen sahneler sevilen bilim kurgu filmi 'E.T'de kullanıldı.

Ayrıca 'NightSkies' adında ABD'deki UFO gözlem olaylarını anlatan 2007 tarihli az bilinen bir film de bulunuyor.

Apple ise son sızıntının ardından TechCrunch'a bir açıklama yaptı ancak tedarik zincirindeki olası müdahale ile ilgili iddialara yanıt vermedi.

Açıklamada "WikiLeaks'in sabah yayımladığı sızıntıların ardından ön inceleme yaptık. Buna göre, iddia edilen iPhone zayıflığı sadece iPhone 3G'de vardı ve bu 2009'da iPhone 3GS çıktığı zaman düzeltildi.

Ek olarak yaptığımız ön incelemeye göre Mac'de varolduğu iddia edilen zayıflıklar 2013 sonrası tüm Mac modellerinde düzeltildi" dendi.

Açıklamada WikiLeaks'ten kendilerine konuyla ilgili bilgi aktarımı yapılmadığı da aktarıldı.

ADINI BİLİM-KURGU DİZİ VE FİLMLERİNDEN ALMIŞ

'Karanlık Madde' sızıntısıyla ortaya çıkanlardan biri de CIA ajanlarının hack araçlarına bilim-kurgu dizi ve filmlerinden isim koymaları oldu.

WikiLeaks belgelerine göre CIA, 'Sonic Screwdriver' (Sonik Tornavida) adını verdiği işlem ile Mac bilgisayarlar başlatılırken adaptör vasıtasıyla ekme (implant) kodunu bilgisayara yerleştiriyor.

Bu işlem başarılı olursa bilgisayarın güçlü bir koruma parolası olsa bile diğer araçlar bilgisayara sorunsuzca yüklenebiliyor.

Sonik Tornavida, ismini sevilen BBC dizisi 'Doctor Who'da yer alan hayali bir tornavidadan alıyor.

Dizide doktor bu araç sayesinde kilitli kapıları açmaktan diğer teknolojik aletleri kontrol etmeye kadar birçok eylemi gerçekleştirebiliyor.(internetingazetesi)