İstanbul'da yağış ne zaman bitecek? Valilik ve İBB'den son dakika açıklama


'İstanbul'da yağımur ne zaman duracak?' sorusu başta İstanbulluların olmak üzere tüm Türkiye'nin en çok merak ettiği konu. İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı gazetecilere açıklama yaptı. Topbaş yağışın öğleden sonra artacağını ve akşam saatlerine kadar devam edeceğini ifade etti. Topbaş, "Öğleden sonra saat 14'te daha ciddi yağış geliyor. Can kaybı yok. Bazı bölgeleri boşalttık" dedi. İşte İstanbul'da şiddetli yağışa ilişkin tüm detaylar...

 

Topbaş öğleden sonra daha şiddetli bir yağmurun beklendiğini ve artık toprağın doyduğu için daha fazla risk oluşturacağını söyledi. Topbaş vatandaşlara dışarıya çıkmamaları konusunda da uyarıda bulundu.

 

VALİ ŞAHİN: TELAFİ ETMEYE ÇALIŞIYORUZ

İstanbul Valisi Şahin "Uzun yıllardır yaşanmayan ölçüde bir yağış düşüşünü bugün yaşıyoruz. Bunları inşallah hızla ve vatandaşımızı en rahatsız etmeyecek şekilde telafi etmeye çalışıyoruz" dedi.

 

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN UYARI

İstanbul Valiliği'nden de bir uyarı geldi. Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Bugün ilimiz yoğun yağış aldığından ulaşımda sıkıntı yaşanmaması için zorunlu olmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkılmaması rica olunur" denildi.İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Yaşanan sıkıntılara ekipler müdahale ediyor. Ciddi sıkıntı yaşanan bölgemiz yok gibi. Birkaç noktada çalışmalar yoğunlaştı. Bazı altgeçitlerde fiziki yapı ve aşırı yağış nedeniyle su birikmeleri oldu. Ekipler bu noktalara hızla müdahale ediyor. trafik akışının düzenlenmesi için ekipler görev başında. Trafiğin rahat akışı için çalışılıyor. Vatandaşlarımızdan ricamız, yağış akşama kadar devam edecek, trafiğe zorunlu olmadıkça özel araçlarıyla çıkmamaları ve toplu taşıma araçlarını kullanmaları. Bu uzun yıllardır yaşanmayan ölçüde bir yağış. Bunları inşallah hızla telafi edeceğiz.

 

Saat 14.00'ten sonra yeniden bir yağış bekleniyor. Yağışın akşam saatlerine kadar sürmesi bekleniyor" diye konuştu.

 

İBB Başkanı Kadir Topbaş ise şu ifadeleri kullandı:

"Yakınen takip ettiğimiz gibi normal yağışların üzerinde yağış aldık. Bir saatte metrekareye 65-110 kilogram yağış düştü. Öğleden sonra daha ciddi bir yağış beklenmekte. Toprak doyduğu için yağacak yağmur çukur bölgelere inebilir. Hassasiyet gösterilirse bu sıkıntıyı aşarız. Bazı bölgelerde su basman seviyesinin altında inşa edilmiş binalar boşaltılmakta. Avrasya Tüneli tek yönlü kapatıldı. Asya'dan Avrupa yönüne geçişte bir sıkıntı yaşanmadı. Beklentinin çok üzerinde bir yağış geldi. Çok şükür bir can kaybı olmadı. Maddi hasarlar için hasar tespit çalışması yapılacak."

 

AKOM UYARDI

İstanbul'da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. AKOM, meydana gelebilecek su baskını ve sel nedeniyle vatandaşları uyardı. İstanbul Valiliği de zorunlu olmadıkça özel araçla trafiğe çıkılmamasını istedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Marmara Bölgesi için uyarıların ardından, İstanbul’da şiddetli yağış etkili oldu.

Sağanak yağış nedeniyle caddeleri su bastı, trafik kilitlendi.

Aşırı yağışın ardından Avrasya Tüneli Anadolu-Avrupa Yönü olumsuz hava koşulları nedeniyle geçici süreyle trafiğe kapatıldı.

Şehirde birçok kavşak ve viyadük sular altında kalırken, aşırı yağış nedeniyle trafikte seyretmeye çalışan bazı metrobüslerin içine su doldu, kimi metro, metrobüs, duraklarını su bastı.

Sabah saatlerinde işe gitmek için evlerinden çıkan vatandaşlar zor anlar yaşadı.

 

"SEL RİSKİ VE FIRTINAYA DİKKAT"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) da su baskını ve sel olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

AKOM'un hesabından atılan tweette ''#İstanbul bugün sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. SEL RİSKİ ve FIRTINAYA DİKKAT! Yağmur ile birlikte hava serinliyor'' denildi.

 

YAĞIŞ NE KADAR SÜRECEK?

İstanbul'da gece saatlerinden itibaren etkili olan ve sağanağın, öğlen saatlerinde etkisini artırıp, akşama kadar fırtına şeklinde devam etmesi bekleniyor.

 

METREKAREYE 65 KİLOGRAM

Temmuz ayı ortalaması metrekareye 30 kilogram olan İstanbul'da bir saat içerisinde metrekareye 65 kilogram yağış düştüğü belirtiliyor. Bazı yerlerde ortalamanın 100 kilograma kadar çıkabileceği öngörülüyor.