İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House’nin yarın Londra’da başlayacak konferansı için gönderdiği daveti kabul etmedi. Sevr Anlaşması’nın mimarı olarak bilinen düşünce kuruluşunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Mayıs günü bir konuşma yapmış, kuruluş daha önce de Abdullah Gül’e şövalye nişanı vermişti.

Dünyanın en eski düşünce kuruluşlarından biri olan Chatham House (İngiliz Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü) müdürü Dr. Robin Niblett, 21-22 Haziran 2018 tarihlerinde Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da gerçekleştirilecek yıllık “Chatham House Londra Konferansı” için İBB Dış İlişkiler Müdürü Fahri Murat Tuncay'a yazılı davet gönderdi. Dış İlişkiler Müdürlüğü de davet ile ilgili karar alınması için konuyu İBB Meclisi'ne havale etti. İBB AB ve Dış İlişkiler Komisyonu, daveti uygun bulmadı ve müdürlüğüne iade etti. Davetin neden uygun bulunmadığına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

KILIÇDAROĞLU DA ERDOĞAN DA KATILDI

İBB'nin dikkat çeken ret cevabının muhatabı olan Chatham House, İsrail devletinin kuruluşuna öncülük eden ve Sevr Anlaşması'nın mimarı olarak bilinen bir düşünce kuruluşu. Türkiye'nin gündemine de tartışma yaratan düşünce kuruluşu 2010 yılında  Türkiye'nin gündeminde  11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e 2010 yılında “Büyük Şövalye Nişanı” verdi. Aynı madalya Sultan Abdülaziz'e de sunulmuştu. 2017 yılında Chatham House'nin bir toplantısında konuşma yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'liler tarafından sert şekilde eleştirilmişti. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere’deki düşünce kuruluşunu bir heyetle ziyaret etmiş ve burada 14 Mayıs 2018 tarihinde konuşta yapmıştı.