Google.com ilk defa erişim engeli aldı. Türkiye ve Google Rekabet Kurumu mevzuları nedeniyle şu an için akıllara ilk gelen Google Türkiye'den çekiliyor mu? Google.com Türkiye tarafından mı engellendi cevabı bekleniyor. Google ve Youtube ne zaman gelecek merak ediliyor.

Google ve Rekabet kurumu arasındaki açıklamalardan sonra

Google, Rekabet Kurumu ile yaşanan anlaşmazlıkla ilgili, "'de hızlı şekilde kanunlarla uyumlu biçimde çalışmak bizim için büyük önem taşıdığından iş ortaklarımızla temasa geçerek kendilerini Türkiye’de yeni çıkacak Android cihaz modellerini onaylamayı durdurmak zorunda olduğumuz doğrultusunda bilgilendirdik. Bu, Türkiye'de yeni cihaz modellerinin Google servisleri ile pazara sunulamayacağı anlamına geliyor." ifadelerini kullandı." Rekabet Kurumundangelen açıklamada ise, "Gelinen noktada Google’ın, diğer ülkelerde yaptığı gibi, Kurulumuz kararında yer alan yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir." şeklinde açıklama yapıldı.

Rekabet Kurumun internet sitesinde yer alan açıklamada, Google Inc, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.'den oluşan ekonomik bütünlüğün (Google), Android işletim sistemi ve mobil uygulama ve hizmetlerin sunumuna ilişkin davranışlarının ve Google ile cihaz üreticileri arasında imzalanan sözleşmelerin rekabeti ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla 9 Şubat 2017'de Rekabet Kurulu tarafından soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı.

Bu kapsamda temel olarak, Google'ın, mobil işletim sistemleri pazarında sahip olduğu tekele yakın pazar gücünü, faaliyette bulunduğu diğer pazarlarda, özellikle de internet arama hizmetleri pazarında, hakimiyetini korumak veya güçlendirmek amacıyla kötüye kullanıp kullanmadığı hususuna yoğunlaşıldığı aktarılan açıklamada, "Yürütülen soruşturma sonucunda Google'ın cihaz üreticilerine getirdiği yükümlülükleri kullanarak, internet arama hizmeti pazarındaki diğer rakiplerin ürünlerinin mobil cihazlara yüklenmesine engeller getirdiği ve mobil cihazlarda tek arama hizmeti sağlayıcısı olması koşuluyla cihaz üreticilerine finansal destek sağladığının tespit edildiği" bildirildi.

Açıklamada, şunlar değinildi:

"Google'a, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun uyarınca idari para cezası verilmiş, ayrıca Kanun kapsamında ihlal sayılan uygulamalara son verip gerekli uyumu sağlaması için 6 ay süre tanınmıştır. İlgili süre 6 Ağustos 2019 tarihinde sona ermiş ve aynı tarihte Google ilgili sözleşmelerde yaptığı değişiklikleri Rekabet Kurumuna sunmuştur. Google tarafından sunulan değişikliklerin Rekabet Kurulunca değerlendirilmesi neticesinde bu değişikliklerin soruşturma sonucunda tespit edilen ihlalleri ortadan kaldırmada yetersiz kalacağı tespit edildiğinden, Google'a 7 Kasım'dan itibaren Kanun'da öngörülen süreli (günlük) idari para cezası uygulanmaya başlanmıştır."

Bilgisayarınızın DNS Ayarları Google'ın ise değiştirin!

Yasaklı sitelere basit giriş yolu olarak Kullanılan ve genelde Google 'a ait 8.8.8.8 ile 8.8.4.4. DNS lerini kullanıyorsanız internet erişimini hiç bir şekilde kullanamayacaksınız demektir bunu hızlı şekilde değiştirmelisiniz google.com arama motorunu kullanmaya devam etmek istiyorsanızda farklı DNS ler ile giriş sağlayabilirsiniz işte size bir kaç DNS  208.67.222.222
208.67.220.220

 

Google Yetkililerinden gelen açıklamada ise : "Sorun global kaynaklı"

Öte Yandan Google yetkililerinden edinilen bilgilere göre meydana gelen problem global kaynaklı bir sorun olarak belirlendi. Problemin kaynağına ulaşmak için yetkililer çalışmalarını sürdürüyor.

Bazı kullanıcıların VPN ile diğer ülkeler üzerinden Google'a ve hizmetlerine sorunsuz olarak erişebilmesi mümkün.

Yaklaşık 40 dakika süren problem 11:40'tan itibaren normale dönmeye başladı.

Downdetector'da yer alan verilere göre Google'da yaşanan sorundan Türkiye ve çevre bölgeleri en fazla etkilenen ülkeler oldu