Rakka operasyonu öncesi ABD'nin YPG'ye ağır silah yardımına hükümetten ilk açıklama Başbakan Yardımcısı'ndan geldi. Canikli, ABD'nin YPG'ye silah yardımı için "Kabul edilemez" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 14-15 Mayıs'ta gerçekleştireceği ABD ziyareti öncesi, ABD Savunma bakanlığı'nın YPG'ye silah yardımı yapıldığı iddialarını doğrulaması, oldukça gergin bir atmosfer yarattı.

ABD'nin YPG'ye ağır silah yardımına hükümetten ilk açıklama Başbakan Yardımcısı'ndan geldi. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "YPG'ye silah yardımı kabul edilemez. Böyle bir politika hiç kimseye fayda sağlamaz. ABD, YPG üzerinden terör örgütü PKK'ya her türlü yardımı yapıyor. Beklentimiz bu hatanın durdurulması" dedi.

PENTAGON AÇIKLAMA YAPMIŞTI.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD Başkanı Donald Trump’ın PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye silah verilmesi talimatını onayladığını söylemişti. Beyaz Saray, “Güvenlik riskleri konusunda Türkiye’ye güvence veriyoruz” demişti.

Kararın, ABD’de üst düzey temaslarda bulunan Türk heyetinin ziyaretinin ardından verilmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta yapacağı ABD ziyareti öncesine denk gelmesi ise dikkat çekmişti.