ABD Başkanı Donald Trump'ın dünyayı sallayan vize yasağıyla ilgili kritik bir gelişme yaşandığı iddia edildi; bugün imzalaması beklenen yeni vize düzenlemesiyle Irak'a yasağın kaldırıldığı öne sürüldü

Trump'ın daha önce imzaladığı kararnamede seyahat yasağı koyulan 7 ülkeden biri olan Irak'ın yeni listede yer almayacağını söylediği belirtildi.

Associated Press'e konuşan dört ayrı yetkiliye dayandırılan habere göre, Trump yönetimi, Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın baskısına dayanamayarak Irak'a uygulanan geçici seyahat yasağını kaldırdı.

'PENTAGON VE DIŞİŞLERİ BASTIRDI, YASAK YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLDİ'

Irak'ta terör örgütü IŞİD'e (DEAŞ) karşı yürütülen operasyonlarda, ABD'li yetkililerin yer alması sebebiyle zorluk çıkacağı, vize yasağı uygulamasının ilk gününden bu yana en çok tartışılan noktalardan biriydi. Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı'nın, Beyaz Saray'a, Irak'ın terör örgütü IŞİD ile mücadelede önemli bir rol oynadığını ısrarla vurguılaması üzerine, yasak kararının yeniden gözden geçirildiği ifade edildi.

İLK KARARNAME FEDERAL MAHKEMELERCE ASKIYA ALINMIŞTI

Trump'ın 27 Ocak'ta imzaladığı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan yedi ülke olan Irak, İran, Suriye, Libya, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşlarına üç ay süresince ABD kapılarını kapatan ilk kararname, ABD'deki federal mahkemelerce askıya alınmıştı.(mynet)