TBMM’de “Terörsüz Türkiye” raporu görüşüldü: Hüseyin Yayman’dan “Türkiye ittifakı” vurgusu
Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 21. toplantısında “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda hazırlanan rapor ele alındı. Toplantıda siyasi parti temsilcileri değerlendirmelerde bulunurken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, süreci “Türkiye ittifakı” ve “Türkiye uzlaşısı” olarak nitelendirdi.
Komisyon toplantısı, Numan Kurtulmuş başkanlığında gerçekleştirildi.
AK Parti’den “demokratikleşme” vurgusu
AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, komisyon çalışmalarında teröre karşı net bir duruş ortaya konduğunu belirterek, güvenlik perspektifinin yanı sıra demokratik reformların da sürdürüleceğini ifade etti. Gül, hukukun üstünlüğünü güçlendirecek adımların önemine işaret etti.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ise komisyon sürecinin Türk demokrasisi açısından kritik bir eşik olduğunu söyledi. Yayman, meselenin etnik bir sorun olarak değil, demokratikleşme çerçevesinde ele alınması gerektiğini dile getirdi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu da anayasanın ilk dört maddesi ve temel ilkelerin tartışmaya açık olmadığını vurgulayarak, terörle mücadelenin hukuk zemini içinde kararlılıkla süreceğini kaydetti.
MHP’den infaz sistemi çağrısı
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, komisyonun üniter devlet yapısını değiştirmeye yönelik bir misyon taşımadığını belirtti. Yıldız, infaz sisteminde eşitlik ilkesini güçlendirecek düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade ederek, hasta ve yaşlı mahkumlara yönelik adımların da gündemde olduğunu söyledi.
CHP’den “rapor rafta kalmamalı” mesajı
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Murat Emir, raporun bazı bölümlerindeki dili eleştirirken, demokratikleşme ve yasal düzenleme önerilerinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Emir, raporun somut adımlarla desteklenmemesi halinde beklentileri karşılamayacağını dile getirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi de faili meçhul olaylara ilişkin beklentilerinin raporda karşılık bulmadığını ifade etti.
DEM Parti ve diğer partilerden değerlendirmeler
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi temsilcileri sürece katkı sunmaya devam edeceklerini belirtirken, rapor diline ve bazı kavramlara yönelik eleştirilerini paylaştı.
Yeni Yol Partisi, DSP, TİP, Yeniden Refah Partisi, EMEP ve HÜDA PAR temsilcileri de rapora ilişkin farklı başlıklarda görüşlerini dile getirdi. Bazı partiler sürecin daha kapsayıcı yürütülmesi gerektiğini savunurken, bazıları ise güvenlik eksenli yaklaşımın öne çıktığını ifade etti.
Süreç nasıl ilerleyecek?
Komisyon raporunda; terör örgütünün silah bırakması ve tasfiye sürecinin hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde yürütülmesine ilişkin öneriler yer alıyor. Ayrıca infaz sistemi, demokratikleşme adımları ve yasal düzenlemelere dair tavsiyeler dikkat çekiyor.
Raporun Meclis gündemindeki ilerleyişi ve önerilerin yasama sürecine nasıl yansıyacağı önümüzdeki günlerde netleşecek. Sürecin, siyasi partiler arasında ortaya çıkan ortak ve farklı görüşlerle birlikte Türkiye’nin demokrasi ve güvenlik dengesi açısından yeni bir döneme kapı aralayıp aralamayacağı merak ediliyor.

