27 Ekim 2018’de Türkiye bir Suriye zirvesi düzenlemeyi başarmıştı. Bu zirveye Almanya, Fransa ve Rusya devlet başkanları katılmıştı. Bunun üzerine bu sefer akıllara şu soru geldi. Türkiye bu kez 3-4 Aralık’ta gerçekleşecek NATO zirvesi öncesi ve İngiltere de erken bir genel seçime gitmek üzere hazırlanırken Türkiye, Avrupa'nın üç büyük ülkesinin katılacağı yeni bir zirve düzenlemeyi başarabilir mi?

 İlgi çeken nokta ise bu zirve ihtimalini ilk dile getiren kişinin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olmasıydı. Macron, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Avrupa Birliği Liderler Zirvesi sonrasında bir basın toplantısı düzenlemişti. Önümüzdeki haftalar da ise Merkel ve Johnson ile görüştüklerini ve Erdoğan ile de görüşerek Londra’da buluşacaklarını söyledi.

 20 Ekim’de, Erdoğan ile görüşen İngiltere başbakanı ise Suriye zirvesi ile ilgili bir teklifte bulunduğunu söyledi. Bu görüşmeler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuyu partisinin TBMM Grup toplantısında yeniden gündeme getirdi. Bu toplantının yapılacağı üç yer arasında İstanbul, Gaziantep ve Şanlıurfa var. Ayrıca düzenlenmesi planlanan bu zirvenin Türkiye-AB Diyalog eksiğini de düzeltme ihtimali var. Avrupa ve Türkiye'nin görüşmesi gereken çok fazla konu olduğu da ayrıca vurgulandı.

 Ayrıca Suriye ile komşu olan ülke Türkiye. Böyle bir zirvenin Londra yerine Türkiye de düzenlenmesi de daha yararlı olacaktır. Merkel’in Suriyeliler ile sorun yaşamamak adına Türkiye’ye zirve kapsamında gelmesi yüksek bir ihtimal ancak Johnson’ın kariyerini Türkiye karşıtlığı üzerine inşa ettiği düşünülürse özellikle seçime de 40 gün kala Türkiye’ye gelmesi deyim yerindeyse kendi ayağına sıkması olur. Johnson gelmezse Macron ve Merkel’in gelmesi de pek mümkün gözükmüyor. Durum ilerleyen günlerde netleşecek.