Referandum anketleri 2017 anayasa değişikliği referandumuna 4 gün kala açıklanmaya devam ediyor. Son referandum anketi ise ANAR genel müdürü İbrahim Uslu'dan geldi. "Evet önde ama ‘utangaç seçmen’ tahminleri yanıltabilir" diyen Uslu, Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi'ye yaptığı açıklamalarda referandum sonuçları tahmininde bulundu evet oylarının kampanya süresince arttığını öne sürdü. İşte 2017 referanduma 4 gün kala ANAR'ın son referandum anketindeki evet-hayır oyları ve kararsızlarda son durum.

2017 referandumuna doğru geri sayım başladı. Referandum anketlerini art arda yayınlayan araştırma şirketleri, seçmen eğilimlerine ilişkin analiz ve araştırmalarını kamuoyuna açıklıyor. Son olarak Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi'ye elindeki son referandum anketi verilerini açıklayan ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, 2017 referandum sonuçlarına ilişkin, 'evet-hayır' yarışına son 4 gün kala yeni bir kavram ortaya attı; 'utangaç seçmen' ifadesiyle, her anketin en çok ön plana çıkan dilimi olan 'kararsızlar'ın üzerine yeni bir kavram ortaya attı.

"KAMPANYA SÜRECİ 'EVET'E YARADI"

Selvi, Uslu ile konuşmasını köşesine taşırken ‘Evet’ oylarının kampanya süresince arttığını öne sürdü.

“Kampanya süreci ‘Evet’e yaradı” diyen Uslu, Selvi’ye şunları söyledi:

“Referandum kampanyası başladığında ‘Evet’ ve ‘Hayır’ oyları eşitti. Ancak kampanya sürecinin ‘Evet’lere yaradığı, ‘Hayır’ oylarının ise gerilediği ortaya çıktı.”

Selvi, ANAR’ın ‘Evet’in önde olduğu anketi ise şöyle yorumladı:

“Hollanda ve Almanya olmak üzere AB’deki Erdoğan düşmanlığı ve CHP’lilerin denize dökmeye kadar varan kampanya yanlışları etkili oldu. İbre döndü. Uzun süre ‘Evet’ ve ‘Hayır’ oyları bıçak sırtı yorumunu bu verilere dayalı olarak yapmıştık. Çıkan bu sonuçtan sonra Ahmet Hakan’ın ‘Evet mi, hayır mı?’ diye soranlara, ‘Bıçak sırtı’ diyerek kendini kurtarma imkânı ortadan kalktı.”

‘UTANGAÇ SEÇMEN’ ETKİSİ

Selvi, bunun yanı sıra Uslu’nun kamuoyu araştırma şirketlerini ters köşeye yatıran ‘utangaç seçmen’e de dikkat çekti.

Uslu, Selvi’ye, “Eğer utangaç seçmen sayısı yüksekse sonuçlar tahminimizi bozabilir ya da etkisiz çıkabilir” dedi.

UTANGAÇ SEÇMEN NEDİR?

Utangaç seçmen kavramı, araştırma şirketlerinin yaptığı anketlerde 'anketörlere gerçek siyasal tercihini söylemeyen seçmen' olarak tanımlanabilir.(internetingazetesi.com)