Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emri ile başlayan savaş iki taraf için de kritik öneme sahip Donbass'ta kilitlenirken Almanya ve ABD'den gelen haber dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaptı.

 

BBC'sinin dış kaynaklarından alınan habere göre; Almanya geri adım attı ve Leopard tankları için yeşil ışık yaktı. Almanya'nın Polonya’nın Ukrayna’ya Leopard 2 tankları vermesini engellemeyeceklerini duyurması sonrası flaş bir gelişme daha yaşandı. ABD ve Almanya'nın aylardır süren tartışmaların ardından Ukrayna'ya tank göndermeyi planladığı bildirildi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarından en az 14 tane gönderilmesini kabul ettiği belirtildi.

 

Kalıcı bir iz bırakacak

 

Alman Der Spiegel dergisi, Almanya'nın Ukrayna'ya tank yardımı yapmayı kabul ettiğine yönelik haberini, hükümet kaynaklarına dayandırdı. ABD gibi Almanya'dan da bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Rusya, Alman tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesinin 'iyi bir şey olmayacağı' konusunda Berlin'i uyarmıştı. Açıklama Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'dan gelmiş, Peskov, bu teslimatların Berlin ile Moskova arasındaki gelecekteki ilişkilere iyi bir şey getirmeyeceğini belirtmişti. Peskov Alman tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesinin iki ülke ilişkilerinde kalıcı bir iz bırakacağının altını çizmişti.