Jeolog Prof. Dr. Şükrü Ersoy, 15 yıl içinde meydana gelmesi beklenen olası Marmara depreminin ardından, boyutları 6 metreyi bulan tsunami oluşabileceğini dile getirdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Başkanı Jeolog Prof. Dr. Şükrü Ersoy, olası Marmara depreminin ardından dalgaların yüksekliğinin 6 metreyi bulabileceğini belirterek, uyarılarda bulundu.

Jeolog Prof. Dr. Şükrü Ersoy, 15 yıl içinde meydana gelmesi beklenen olası İstanbul depremiyle ilgili çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, durumun ciddiyetini "Hepimiz aynı gemideyiz, birlikte batabiliriz" sözleriyle ifade etti.

"1509 YILINDAKİ DEPREM GERÇEKLEŞİRSE EN AZ 150 BİN İNSAN ÖLEBİLİR"

Ersoy, "1509' yılındaki İstanbul depreminin aynısı bugün gerçekleşirse 80 bin bina yıkılabilir. Bu, minimum 150 bin insanın hayatını kaybetmesi anlamına geliyor. Bu sayı 500 bine kadar çıkabilir. Geriye kalan 2 buçuk milyon insana geçici konaklama noktalarında günlerce, belki iki yıl bakmak zorunda kalacağız" sözleriyle en kötü senaryodan bahsederken, deprem sonrası yaraların hızlıca sarılması için DASK'ın önemine vurgu yaptı:

'DASK' OLASI ZARARLARI RAHATLATACAK

"DASK dünyaya örnek bir sigorta havuzu. Tüm dünyanın örnek aldığı DASK, binalarının zarar görmesinden etkilenen vatandaşların ferahlamasına yol açacak." ifadelerini kullandı.

 

DALGA YÜKSEKLİĞİ 3 İLE 6 METRE ARASINDA OLABİLİR

Prof. Dr. Ersoy olası İstanbul depreminin büyük dalgalar yaratabileceğini de sözlerine ekledi: ''Olası İstanbul depremi, büyük ihtimal Marmara Denizi'nde olacak. Tsunami benim uzmanlık alanlarımdan bir tanesi. Bu konuda yetkin ve uzman biri olarak şunu söyleyebilirim: Marmara, kapalı deniz olmasına rağmen tsunami tehlikesi barındırıyor. Dalga yüksekliği Marmara'da 3 ile 6 metre arasında olabilir.'

TSUNAMİ, ATAKÖY'ÜN SONUNA KADAR İLERLEYECEKTİR

Ama bir metrelik bir tsunami dalgasının İstanbul sahillerinden yüz metre içeri girmesi, sahildeki bütün arabaların denize çekilmesi anlamına geliyor. Bu yetmez mi? Mesela Ataköy dümdüz bir yer. Suyun önünde duvar olacak hiçbir şey yok. Tsunami dalgası Ataköy'ün sonuna kadar ilerleyecektir. Binalar sağlam olabilir ama deprem sonrası dışarı çıkmış insanlar sokağa taşan dalgalardan etkilenebilir. Tsunami dalgasıyla insanlar ölebilir."