MEB uzaktan eğitimi EBA'yla vermeye çalışsa da, bazı okul müdürlerinin öğretmenleri ders vermeye zorlaması sonucu kullandıkları Zoom adlı online video konferans programı büyük bir tehlikeyle yüz yüze bırakıyor. Müdürler, öğretmenleri sistemi ücretsiz diye teşvik etse de, Zoom Meeting adlı programa bağlanan bazı öğretmenlerin maaşlarından kesinti yapmaya başladı. Öğretmenler bu kesintinin sebebini anlayamazken Bakan Selçuk, 81 il müdürünü bu sabah konuyla ilgili acil online toplantıya çağırdı.

ÖĞRETMENLERDEN ÜCRET KESİNTİSİ

Türkiye genelinde binlerce öğretmen, yöneticilerinin ve okul idarelerinin canlı ders baskısı nedeniyle Zoom programına girme konusunda yönlendirmesiyle söz konusu programı kullanmaya başladı.

ÖĞRENCİLER İÇİN BÜYÜK TEHLİKE!

Hesaplarından para kesildiğini, banka bildirimiyle öğrenen öğretmenler durumu yöneticilerine bildirdi. Bu süreç aynı zamanda, Türk öğrencilerin canlı yayındaki görsellerinin de, art niyetli kişi ya da kişilerin eline geçme riskini ortaya çıkardı.

BAKAN “ACİL” TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yaşanan durum üzerine bu sabah 81 il milli eğitim müdürünü acil toplantıya çağırdı. Bakanlığın, Zoom programının sahibi şirketle bir anlaşması olmadığı gibi bir talimatı da bulunmadığının altı çizilirken, EBA dışındaki programlara öğretmenleri zorlayan eğitim yöneticilerinin takibe alınacağı öğrenildi.

Sorumlular hakkında MEB’in soruşturma açması ve Bakan Selçuk’un toplantısı sonrası öğrenci ve öğretmen güvenliği için uygulama üzerinden canlı ders anlatımına yasak getirilmesi talimatı verilmesi bekleniyor.

ABD’DE ZOOM’A SORUŞTURMA

Covid-19 salgını nedeniyle evden çalışma sistemine geçen birçok işyeri ve uzaktan eğitim veren dünyanın her yerinde çok sayıda eğitim kurumu ile okullar video konferans uygulaması Zoom Meeting kullanmaya başlamıştı. Amerika’da sosyal medyada bir anda Zoombombalama (Zoombombing) diye tepki toplayan çok sayıda vaka ortaya çıkınca program güvenilirliği ve sızıntılar hakkında ‘veri gizliliği ve bilgi güvenliği ihlali' gerekçesiyle New York Başsavcılığı geçen hafta inceleme başlattı.