NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ile Avusturya arasındaki gerginlik nedeniyle bazı NATO programlarının başlatılamaması hakkında açıklamada bulundu.

NATO Genel Sekreteri Stontenberg, Türkiye ve Avusturya'ya çağrıda bulunarak, bazı işbirliği programlarının engellenmesine yol açan diplomatik krizi çözmeleri çağrısında bulundu.

NATO üyesi olmayan fakat İttifak’la işbirliği yürüten Avusturya, geçen yıl sonunda Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin durdurulmasını istemiş ve 16 Nisan referandumu öncesi Türk siyasetçilerin Avusturya’da etkinliklere katılmasına karşı duruş sergilemişti.

Türkiye ise bu tutuma tepki göstererek, NATO 

üyesi olarak Avrupa ülkeleri tarafından NATO çerçevesinde yürütülen “NATO dışı ülkelerle işbirliği programlarını” veto etmişti.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Türkiye ile Avusturya arasındaki gerilim neticesinde yaşanan bu durumla ilgili de konuşan Stoltenberg, “Çok talihsiz bir durum. Bu bazı işbirliği programlarının başlayamayacağı anlamına geliyor… Onları işbirliği açısından olumsuz sonuçlar doğurmaması için bu sorunun çözümüne teşvik ediyoruz” dedi.

NATO tarafından, üye olmayan ülkelerle yürütülen işbirliği programları, bu ülkelerin İttifak'a yakınlaştırılmasını, siyasi diyalog kanallarının açılmasını öngörüyor. NATO'nun üçüncü ülkelere yönelik işbirliği programları, askeri eğitim verilmesini ve bazı sivil projeleri de içeriyor.

TÜRKİYE İLE AVUSTURYA ARASINDAKİ GERGİNLİĞİN NEDENİ

Ankara ile Viyana arasındaki ilişkiler, geçen yıl sonunda Avusturya'nın Türkiye ile AB arasında yürütülen müzakerelerin dondurulması için çağrı yapmasının ardından gerilmişti.

Türkiye ile Avrupa arasındaki 'toplantı' gerilimi sürerken, geçtiğimiz günlerde de Avusturya Başbakanı Christian Kern, Türk bakanların 16 Nisan referandumu için Avusturya’da seçim kampanyası yapmak istemeleri durumunda bunu engellemeye çalışacağını söylemişti. Kern'in bu açıklaması, iki ülke ilişkilerinin daha da gerilmesine neden olmuştu.(mynet)