Prof. Dr. Cevdet Erdöl nargilenin koronavirüs bulaştırma açısından büyük risk taşıdığını belirterek nargile kafelerin yasaklanması gerektiğini ifade etti.

Akciğer hastalıkları açısından risk oluşturan nargile kullanımı, koronavirüs bulaştırma açısından da büyük risk taşıyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, vaka sayısının yaklaşık 270’e ulaştığı Katar’da, nargile kafelerin yasaklandığına işaret ederek Türkiye'de de aynı önlemin alınması gerektiğini söyledi.

İstanbul'daki bazı nargile kafe işletmecileri de işlerinin azaldığını belirtirken, virüsün marpuç yoluyla geçme ihtimali olduğunu söylediler.

Antalya’da devam eden Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi’nde koronavirüs salgını nedeniyle uluslararası oturumlar iptal edildi ve yurt dışından gelecek konuklar kongreye katılamadı.

KORONAVİRÜS BİLİM KURULU'NA TAŞINACAK

Prof. Dr. Erdöl, Sağlık Bakanlığı Bilim Koronavirüs Kurulu’nda üniversite olarak bu konuyu gündeme getireceklerini ve talepte bulunacaklarını söyledi.

Koronavirüs vaka sayısının 270’e ulaştığı Katar’da önceki gün tüm nargile kafelerin yasaklandığını açıklayan Prof. Dr. Erdöl, "Nargile kafeler, bulaşıcı hastalık yönüyle, özellikle viral hastalıklar açıısından çok ciddi bir bulaş kaynağı. Aynı marpucu kullansın, kullanmasın, nargile içiminin aynı makineden yapılmasının dahi viral hastalıkların bulaşmasında etkili. Bu nedenle Koronavirü Bilim Kurulumuzun bunu dikkate alarak nargile kafelerdeki bu durumu değerlendirip, belki Katar’da olduğu gibi kısıtlama söz konusu olmalıdır diye düşünüyorum" dedi.

Katar’da önceki gün tüm kafelerde nargile içiminin yasaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Erdöl, "Israrla sudan geçirildiği zaman bunun zararlarının azaldığı vurgusu yapılıyor. Tam tersine, sıvı soğuk olduğu için duman da soğuyor ve daha derine çekiyorlar. Akciğerin daha derinliklerine ulaşabiliyor etki. Koronavirüs için ise insanlar karşıdan karşıya konuşma ile temasla virüsü aldığında bazen vücut onu üst solunum yollarında bloke edebiliyor ve kişi, hastalığı daha hafif atlatabiliyor. Ama virüs, nargile yoluyla direkt akciğere ulaşıyor. Bu çok daha tehlikeli ve vahim sonuçlara yol açabilir. Çünkü vücudun direkt onu koruyacak olan mekanizmalarını atlatmış, adeta kaleye içten girmiş oluyor. Dolayısıyla koronavirüs salgını açısından çok tehlikeli bir kullanım şekli. Sadece o da değil diğer virüsler ya da mikroplar açısından da öyle" diye konuştu.

NARGİLECİLER: ARAPLAR DA GELMEZ OLDU

İstanbul'daki bazı nargile kafe işletmceileri de virüsün marpuç yoluyla geçme ihtimali olduğunu söylediler. Karaköy'deki kafe işletmecisi Celil Demir, ‘’ Nargilecileri ekstra etkiliyor. Virüsün benden önceki müşteriden geçme ihtimali yüksek. Bulaşma ihtimali daha kolay. Marpuçlar ve sipsi eşliğinde veriyorum müşterilere. Virüs bende varsa yayılıyor etrafa. Marpuçla sipsi üç santimlik bir mesafe var. Eğer bende virüs varsa marpuç yoluyla bulaşma ihtimali var. İnsanlar nargile içmeye çekinir hale geldi. Temkinli durumdalar. Bizim işler de haliyle düşüyor. Yerli ve Arap müşterilerimiz vardı. Araplar çok tüketiyordu. Onlar da gelmez oldu. Sokaklarda boş. İyi havaya rağmen insanlar dışarı çıkmıyor" ifadelerini kullandı.