Bugün, 13 yıl önce akciğer kanseri sebebiyle yaşamını yitiren sanatçı Kazım Koyuncu’nun doğum günü.

25 Haziran 2005 tarihinde, henüz 34 yaşındayken hayatını kaybeden müzisyen, söz yazarı ve oyuncu Kazım Koyuncu’nun bugün doğum günü.

‘Karadeniz’in asi çocuğu’ olarak bilinen Koyuncu, sosyal medyada “#KazımKoyuncu” etiketi ile anılıyor.

Kazım Koyuncu Kimdir?

Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Pançol’da (Yeşilköy), 7 Kasım 1971 tarihinde doğdu. Nüfusa geç kaydedildi; resmi doğum tarihi 10 Mayıs 1972.

Müziğe ortaokul birinci sınıfta mandolin çalarak başladı, çocukluğu, “üstadım” dediği, “Kemençeci Yaşar” lakabı ile tanınan Yaşar Turna’nın yanında türkü dinleyerek geçmiştir. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazandı, okulu bıraktı 1992’de müzikle profesyonel olarak ilgilenmeye başladı.

20 yaşındaydı Ali Elver ile “Dinmeyen” adlı müzik grubunu kurdu. Daha sonra Lazca müzik yapmak için bu gruptan ayrıldı. 1993’te Mehmedali Barış Beşli ile birlikte Zuğaşi Berepe (Denizin Çocukları) adlı rock müzik grubunu kurdu. Bu grupla 1995’te Va Mişkunan (Bilmiyoruz), 1998’de de İgzas (Gidiyor) adlı albümleri çıkarttı. Zuğaşi Berepe “Bruxel Live” adlı konser albümünü yayınladıktan sonra 1999’da dağıldı.

Kazım Koyuncu, tek başına müziğe devam etmiş ve Salkım Söğüt adlı projelerin ikincisinde 3 şarkıyla yer aldı. 2001’de Viya! adlı ilk solo albümünü çıkardıktan sonra Kanal D televizyonunda yayınlanan popüler TV dizisi Gülbeyaz’ın müziklerini yapınca yurt çapında tanındı. Daha sonra Kemal Sahir Gürel ile birlikte Sultan Makamı adlı televizyon dizisinin müziklerini hazırladı.

Karadeniz müziğinin güçlü temsilcilerinden Fuat Saka, Volkan Konak ve Bayar Şahin ile birlikte düzenledikleri, büyük ilgi gören Hey Gidi Karadeniz konserler dizisinin de öncülüğünü yaptı.

Nisan 2004’te çıkardığı ikinci solo albümü Hayde ile popülaritesini arttırdı.

2004’ün sonlarında Koyuncu’ya akciğer kanseri teşhisi konuldu ve kanser tedavisi görmeye başladı. 25 Haziran 2005’te, 34 yaşında, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.