Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesi sona erdi. Toplamda 5 saat 40 dakikalık bir görüşmenin ardından iki lider basın mensuplarının karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. İki liderin de bu gece yarısından itibaren ortak bir mutabakata varılması ile ateşkes ilan edilmesine karar verildi.Heyetler arasında mutabakata varılan üç madde şu şekilde ;

1-İdlip gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 tarihinde saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.

2-M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecektir. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacaktır.

3-Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in 2 km batısı) Ain-Al-Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.

 

Erdoğan'ın Açıklamalarından Satır Başları:

Sayın Putin'e nazik daveti için teşekkür ediyorum. Kritik gelişmelerin cereyan ettiği bir dönemde Sayın Putin'le bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum.

Türk-Rus ilişkilerinin köklü bir tarihi vardır. Bu tarih halkın karşılıklı etkileşiminin de tarihidir. Bu ilişkileri ortak çıkar temelinde ilerletmek en büyük arzumuzdur. Diplomatik ilişkilerin 100. yılını kutladığımız bu sene de Sayın Putin'i ülkemizde ağırlamak istiyoruz.

Bu gece gece yarısı itibariyle ateşkes yürürlüğe girecektir. Ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için çalışmalarımız sürecektir. İhtiyaç sahibi Suriyelilere yardım için birlikte çalışacağız.

Putin'in Açıklamalarından Satır Başları :

Bu yıl içerisinde 3.sü olan görüşmemizi gerçekleştirdik. Aramızdaki şahsi temasımız ikili ilişkilerimize çözüm bulma imkanı sağlıyor.

Suriye'nin egemenliğinden ve toprak bütünlüğünden yanayız. Uluslararası terör örgütleriyle mücadelede kararlıyız.

Ben Sayın Cumhurbaşkanına Moskova'ya geldiği için teşekkür ediyorum