HaberTürk'te Seda Alkan'ın sorularına yanıt veren CHP 26. Dönem Milletvekili Gülay Yedekci, 6'lı masanın anayasa değişikliği ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı ile ilgili sorulan sorulara dikkat çeken yanıtlar verdi. 

 

HaberTürk'te Seda Alkan'ın sorularına yanıt veren CHP 26. Dönem Milletvekili Gülay Yedekci, 6'lı masanın anayasa değişikliği ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı ile ilgili sorulan sorulara dikkat çeken yanıtlar verdi. HaberTürk'te Seda Alkan'ın sorularına yanıt veren CHP 26. Dönem Milletvekili Gülay Yedekci, 6'lı masanın anayasa değişikliği ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı ile ilgili sorulan sorulara dikkat çeken yanıtlar verdi. 

 

gulay yedekci den anayasa degisikligi onerisi ve cumhurbaskani adayi aciklamasi

 

HaberTürk spikeri Sena Alkan’ın CHP 26. Dönem Milletvekili Gülay Yedekci’ye yönelttiği “Sayın Yedekci Sizden önce Haber 7 yazarı Sayın Mehmet Acet’e 6’lı masanın anayasa değişikliği önerileri ve MHP lideri Bahçeli’den gelen Cumhurbaşkanı 3 dönem seçilsin mesajı. Bu ikisini nasıl yorumlarsınız diye sordum. Kendisinin yorumlarını aldım. Bir yandan da halk iradesini bir atıf olmadığını özellikle halk oyuna sunulacağı veya halkın çoğunluğunun kararıyla eski sisteme geçileceğine dair bir vaat görmedim eleştirisi oldu 84 madde 9 başlık içerisinde. Ne dersiniz?” şeklindeki soru karşısında CHP 26. Dönem Milletvekili Gülay Yedekci “Şimdi bu çalışma 2021 yılının Eylül ayından itibaren 6’lı masadaki anayasa hazırlığı için kurmay bir ekip oluşturuldu. O ekibin hazırladığı bir çalışma. Bu çalışmadan bizim gördüğümüz şu: Genel olarak özellikle 2017’de yani o olağanüstü hal döneminde anayasadaki değişiklikler, yani kanun hükmünde kararname ile ülkemizin yönetiliyor olmasının getirdiği sancıları bugün her anlamda yaşıyoruz. Türkiye’nin hemen hemen bütün alanlarında yani ekonomiden tutun da dış politikaya kadar bunların ortadan kaldırılması yönünde bir görüş birliği görüyorum ben. Ayrıca burada altının çizilmesi gereken başka noktalar var. Örneğin bizim milletimizin temsil edildiği yegane yer Gazi meclisimizdir. Gazi meclisimizin güçlendirildiği bir çalışma metni ortada çünkü ihtilal zamanı 1980 Askeri Darbesi zamanında ortaya çıkan bir anayasa metni ve onun felsefik yaklaşımından bahsediyoruz mevcut anayasada. Bunun ortadan kaldırılması önemli. Neden önemli çünkü parlamentonun zayıflatıldığı bir anayasa metniydi o. Onun için bir “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” dedik. Burada oluşturulmaya istenen ana başlıklarda görüyoruz ki parlamento güçlendirilmeye çalışılıyor. Yani Yürütme organı güçlendirilmeye çalışılıyor. Cumhurbaşkanlığı’nın da yine halk tarafından seçilmesi ama herkese eşit mesafede olması, ve Cumhurbaşkanlığı’ndan sonra siyaset yapamaması. Yani her vatandaşa kendisini eşit mesafede konumlandırması gibi bir ön şart isteniyor. Ben bunların hepsinin çok olumlu olduğunu düşünüyorum. Bir de 6’lı masanın temelinde yatanın farklı siyasi görüşlerin yan yana birleşmesi olduğu için yani milletin hemen hemen tamamının siyasi görüş olarak bulunduğu bir masa olarak belki tanımlanırsa bu anlamda çıkacak metnin de fevkalade ülkeye yararlı olacağını düşünüyorum. “ ifadelerini kullandı.

 

Anayasa metinleri toplumların mutabakat metnidir!

 

Sözlerine devam eden CHP 26. Dönem Milletvekili Gülay Yedekci “Ben burada şunun da altını çizmek isterim. Anayasa metinleri toplumların mutabakat metnidir. O bakımdan elbette ki çok kıymetli Cumhur İttifakı’nın temsilcilerinin de bu metinlere bir katkı sunmaları ve ortak bir metin olarak ortaya çıkması bence en doğrusu.” ifadelerini kullandı.

 

Seda Alkan’ın “Egosuz aday mesajı kime? Kime gönderme yapılıyor?” sorusuna ise CHP 26. Dönem Milletvekili Gülay Yedekci şu açıklamayı yaptı:

 

“Tabii Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun aklını okumak çok mümkün değil ama benim anladığım kısmını söyleyebilirim sadece. Mesela meclis araştırması yapılacak şuan. Meclis birini davet ettiğinde o kişinin gelmesi lazım ya da mesela OHAL dönemlerinde kararname soruşturması bile  yapılamıyor. Bütün bunlar tabii göreve gelen kişinin kişisel özelliklerinin de altı siyasi partiyi de benim görüşüme göre daha sonra çok daha fazla parti de ilave olur buna o anlamda bu insanlar arasında kişisel bir hırs meselesi oluşturmayacak, herkese bu siyasi liderlerin tamamına eşit ölçüde davranabilecek, bir model, bir kişi, bir profil tarifi var. Zaten ben mevcut sistemde de bu problemin olduğunu, herşeyin bir kişi tarafından karar verilmesinin sorunlarını yaşadığımızı düşünenlerdenim. Bu bakımdan herşeyi ben biliyorum demeyen, ortak akla sağduyuya değer veren, herkesin fikrini dinleyen değerlendiren bir akla ve bilince sahip ve bu yaşanmışlığa sahip birisinin aday gösterilmesi elbette ki Türkiye için de Millet İttifakı için hayırlı olacaktır.” ifadelerini kullandı.