Eylül ayında hem yurtiçi hem de yurtdışında açıklanacak olan veriler gündemin ilk maddeleri arasında yer almayı bekliyor. Yeni ekonomi programıyla birlikte merkez bankaları toplantılardan çıkarılacak olan faiz kararlarını gözlerin ekonomi üzerinde olmasına neden olabilir.

 

Yerel seçimlerden sonra ekonominin durağan geçti ancak yaz bitimi ile beraber eylül ayına istinaden gündemin tekrar ekonomi olacağını belirtiyorlar. Piyasaların gözü Pazartesi günü açıklanacak olanYeni ekonomi planına göz dikti. Pazartesi günü açıklanacak olan yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verisinin de bu konuların başlıca notlarından birisi olacak. Nisan ve haziran dönemine ilişkin gayrisafi yurtiçi hasılanın TÜİK tarafından açıklanacak olması ile birlikte finansın büyüme beklenti anketine göre ekonomistler yılın ikinci çeyreğinde Türkiye’nin ekonomisinin %1,8 daralmasını bekliyor Türkiye ekonomisi ise yılın ilk çeyreğinde %2.6 küçülmüştü.

 

Aynı zamanda cuma akşamı ndan verilen bilgiye göre doğal gaza Botaş tarafından %14, doksanlık bir zam geldi zammın ise 1 Eylül’den itibaren devreye alınması bekleniyor. 300.000 m3 ün altında harcama yapanlara gelecek olan bu zam Vatandaşı mağdur edeceği benziyor. Ağustos ayı enflasyon beklentilerin ortalaması ise 1,38 olan ekonomistler ise 2019 yılı sonunu enflasyon beklentisinin ortalamasının %14,60 olarak belirlemişti aynı zamanda temmuz ayında %16,65 olan yıllık enflasyonun %15.60’a düşeceği hesaplanırken yıl içerisindeki zamların vatandaşlara yansıması ise vatandaşları mağdur ediyor.