Uluslararası finans uzmanı ve ekonomist Dr. M. Murat Kubilay, hükümetin elindeki kaynakları 2019 yerel seçimlerine beka önemi atfederek tükettiğini belirterek, “Ortaya çıkan enkaz maalesef bir kez daha düşük ve orta gelir grubuna kaldı” dedi.

Kubilay, telafi olarak hükümetin KOBİ'lere sermaye sağlaması, düşük gelir grubuna karşılıksız ödeme yapması gerektiğini söyledi.  

Koronavirüs Türkiye ekonomisini 3 ayrı koldan etkiledi. Önce küresel tedarik zinciri hasar gördü. Kısmi karantina sonucu önce üretim, gelir ve tüketim düştü.

Özel sektörün kredi bağımlısı olduğu bir dönemde bankaların reel ekonomiye olan itimadı da azaldı. Ortaya çıkan enkaz da maalesef bir kez daha düşük ve orta gelir grubuna kaldı.

Telafi olarak kamunun KOBİ'lere sermaye sağlaması, düşük gelir grubuna kira, fatura ve gıda için karşılıksız ödeme yapması gerekli. Bu destekleyici politikalar için gerekli kaynaklar 2019 yerel seçimlerine beka önemi atfedilerek tüketildi.

Bunun neticesi, üst gelir grubundan para dilenmek, kamu çalışanlarını zorunlu bağışa yönlendirmek ve tüm nüfustan dayanışma adıyla SMS bağışı beklemek oldu.

EKONOMİ DAYANMAZ

– Büyük data, salgının haziranda ancak duracağını gösteriyor. Ekonomimiz buna direnebilir mi?

Dış finansmana erişim azaldı, bankalar krediye ikna edilemiyor ve fazla iç borçlanma bu faizlerle mümkün değil. Geriye tek yol kalıyor; para basmak.

Hükümete bu ancak 6 ay nefes aldırır. Kendi bekası için kamu kaynaklarını tüketmekten çekinmeyen hükümet, bu parayı günü gelince piyasadan çekmez.

Sonucu dolarda görürüz. Yeni bir kur atağına ekonomimiz dayanabilir mi? Hayır. İkinci yarı ve 2021'in ilk yarısı çok zor geçecek.

IMF BİZE İHTİYACIMIZ OLAN PARAYI VERMEZ

– IMF'nin açtığı 1 trilyon dolarlık paketten biz de yararlanmalı mıyız?

Türkiye'nin IMF'yi istemediği yazılsa da işin aslı IMF'nin Türkiye'yi istemediğidir. Pandemi küresel krize dönüşürse tüm ülkeler üyesi oldukları IMF fonlarına erişebilir.

Türkiye talepte bulunursa olumlu cevap alır. Fakat açılan 1 trilyon dolarlık paketi belki 100 ülke paylaşacak.Dış ödemeler dengesi sorunlarımızdan ötürü ihtiyaç duyduğu döviz 80 milyar dolar olabilir.

Özetle, Türkiye'nin ihtiyacı olan para asla verilmez. Bunun altındaki miktarlar da pek fayda getirmediği gibi tipik IMF anlaşmalarının yol açtığı zararlara da neden olmaz.