Merkez Bankası'nın hareketleriyle dolar 3,56'nın altına inerek 2 ayın en düşük seviyesini gördü. Euro 3,88'in altında seyrediyor.

Yükselen global risk iştahına ek olarak Merkez Bankası'nın (TCMB) dün para politikasında sıkılaştırma yanlısı beklentilerin üzerinde adımı sonrası dolar/TL'de düşük seviye devam ediyor. Bankacılar bu sabah itibarıyla kurda TCMB'nin dün attığı adımların ne kadarını likidite politikasına yansıtacağını izliyorlar.

Dolar/TL geçen haftayı 3.65'li seviyelerden kapatmıştı hafta boyunca genel olarak aşağı yönlü bir yol izledi ve dün akşam saatlerinde 3.58 seviyesinde bitirdi. Bu sabah ilk işlemlerde 3.5564'e kadar inen dolar/TL son iki ayın en düşük seviyesini görmüş oldu.

Türk Lirası dün gelişmekte olan para birimlerinden yüzde 1 pozitif ayrılırken bu sabah 09.45 itibarıyla kur 3.5580 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL ise 3.8844 seviyesinde bulunuyor.

TCMB enflasyonun en yüksek noktasına yükselmesinin beklendiği nisan ayına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını beklentilerin ötesinde bir hamleyle 50 baz puan artırarak yüzde 12.25'e yükseltti. TCMB parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine dair kararın enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla alındığına dikkat çekti.

TCMB enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceği mesajını da yinelediği PPK metninde, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma da yapılabileceğini belirtti. Merkez Bankası enflasyonda yükselişin belirginleşmesinden bu yana geç likidite penceresi faizini para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanıyor. TCMB GLP faiz oranından sağladığı likiditeyi zaman zaman farklılaştırarak kullanarak piyasaya uyguladığı faizi belirliyor.(internetingazetesi)