Dolar ne kadar oldu?

 

Dolar/TL, analistlerin ana direnç olarak izlediği 3,58'i aştı ve 3.5970 seviyeye yükseldi.

 

ABD Dolarının gelişen ülke para birimleri üzerindeki baskısı devam ediyor. Gelişmiş ülke merkez bankalarından sıkılaştırmayı destekleyici açıklamalar gelmesi, gelişen ülke para birimlerini olumsuz etkiliyor.

 

Nisan ortasından beri 3.50 civarında dalgalandıktan sonra hafta başında küresel piyasalara paralel yönünü yukarı çeviren dolar/TL'de bugün 3.59 seviyesi test edildi. Haftaya 3.52'nin hemen altında başlayan ve 30 Mayıs'tan beri ilk kez 3.56 seviyesini test eden dolar/TL dün günü 3.56 civarında tamamlamıştı. 3.5974 seviyesine kadar çıkan kur, saat 12:01 itibariyle 3.5940 seviyesinde yer aldı.

 

Bugün 3.5850 ilk direnç olarak gösteriliyordu. 

 

Aynı saatte euro/dolar 1.1328 ve euro/TL 4.0640 seviyesindeler.

 

Yurtiçinde önemli bir veri akışının olmadığı günde yatırımcılar uluslararası piyasalardaki gelişmeleri izliyor. ABD tahvillerindeki yükselişin ve dolardaki değer kazancının önümüzdeki günlerde devam edip etmeyeceğinin TL ve TL cinsi tahvil bono piyasalarında da belirleyici olması bekleniyor.

 

Gözler Fed tutanaklarında

Bugün gözler FOMC tutanaklarında olacak. Fed beklenildiği gibi haziran ayı toplantısında faiz aralığını 25 baz puan artırarak yüzde 1,00-1,25 bandına çekmiş ve 2017 yılında bir faiz artışı daha öngörüsünü devam ettirmişti. Fed’in enflasyon tahminlerini aşağıya çekmesi ve Başkan Yellen’ın basın toplantısında bilanço küçülmesine yakın zamanda başlanılabileceğini belirtirken, enflasyondaki gelişmelerin gıda ve enerji fiyatları kaynaklı ve geçici olduğunu, orta vadede hedefe yaklaşacağını ifade etmişti.

 

FOMC tutanaklarında ve cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinde Türkiye varlıklarına yönelik ilgiyi bozacak negatif bir sürpriz beklenmiyor.