Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolması ile ilgili gelişmeleri göz önünde bulunduran Uber'in CEO'su Khosrowshahi, protesto amaçlı Riyad'daki bir konferansa katılmama kararı aldı. Bahreyn Dışişleri Bakanı Halifa, protestoya cevap olarak Uber'e boykot çağrısı yaptı.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu'na girdiği 2 Ekim'den bu yana haber alınamaması, yolcu taşıma şirketi Uber ile Körfezülkelerinin 'arasını açtı'. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu'nda sırra kadem basması ile ilgili krizde 'kabak' Uber'in başına patladı. Uber'in CEO'su Dara Khosrowshahi protesto amaçlı Riyad'daki bir konferansa katılmama kararı alınca, Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed el Halifa Uber'e boykot çağrısı yaptı.

 

'ÇÖLDEKİ DAVOS' KONFERANSINA KATILMADI

Kriz, Khosrowshahi'nin Kaşıkçı'nın kaybolmasını protesto etmek için önümüzdeki hafta Riyad'da düzenlenecek olan ve 'Çöldeki Davos' diye anılan küresel yatırım konferansına katılmaktan vazgeçmesi ile patlak verdi. Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın büyük önem atfettiği konferansın 23 Ekim'de başlaması planlanırken, Uber CEO'sunun bu kararı Suudilerin geleneksel olarak 'hamiliğini' üstlendiği Bahreyn'de tepki çekti.

''SADAKATİMİZİ GÖSTERELİM''

Duvar'da yer alan habere göre; Halifa, Uber'e boykot çağrısı yaptı. Halifa Twitterhesabından, Uber'in Bahreyn ve Suudi Arabistan'da boykot edilmesi çağrısı yapan iki etiketi paylaştı. Bahreynli bakan ayrıca, 'Suudi Arabistan'ı boykot eden herkesi boykot edin' etiketini de paylaştı.Birleşik Arap Emirleri'nin önde gelen işadamlarından Halaf Ahmed el Habtoor da hem Uber'in, hem de benzer bir karar alan Virgin şirketlerinin boykot edilmesi çağrısı yaptı. Habtoor, " Körfez İşbirliği Konseyi'nin, Virgin, Uber ve konferanstan çekilen diğer şirketleri boykot ederek sadakatlerini gösterebilir. Birliğimizi ve bize baskı yapılamayacağını hep birlikte gösterebiliriz" ifadelerini kullandı.

UBER RİYAD İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Kaşıkçı'nın kaybolmasını protesto etmek için aralarında çok sayıda medya kuruluşu ile Ford, Virgin ve JP Morgan Chase gibi büyük şirketlerin bulunduğu birçok kurum söz konusu konferanstan çekildi. Ancak Uber'in kararı Auudi Arabistan için özel bir öneme sahip. Zira, konferansı düzenleyen Suudi Varlık Fonu 2016'da Uber'e 3.5 milyar dolar yatırım yaparak şirketin en büyük yatırımcılarından biri haline gelmişti. Uber aynı zamanda, veliaht prensin ekonomik reform planlarında da rol oynayacaktı.