Bilim insanları, 3D yazıcı ve ses birleştirici kullanarak 3 bin yıllık bir mumyanın sesinin nasıl çıkacağını ortaya çıkarmaya çalıştı. Araştırmacıların esas konusu, geçmişte kalmış bir sesin yeniden yaratılıp yaratılamayacağını görmekti. 3 bin yıllık mumyanın  ses yolu da büyük oranda korunduğu ve fiziki bütünlüğü sağlam olduğu için deneye uygundu. Tahrip edici olmayan bir CT tarayıcısıyla elde edilen veriler 3B yazıcı ile mumyanın ses yolunun kopyasının yapılmasını sağladı. Daha sonra bu kopya ses yolu, Ses Yolu Organı adı verilen yapay bir gırtlakla birleştirildi. Bu organ genel olarak ses bireşimi için kullanılıyor. Araştırmacılar en nihayetinde bir 'e' sesli harfi benzeri bir ses elde etmeyi başardılar.

Mumyanın ses yolu korunmuş

York Üniversitesi'nden arkeolog Schofield, hem geçmiş kültürler hakkındaki anlayışımızı geliştirmek hem de böyle bir şeyin yapılabileceğini göstermek için deneye başladıklarını belirtiyor. Bunun yanı sıra, insanların müze ya da tarihi korunma alanlarında insanların geçmişle iletişim kurma deneyimlerini zenginleştirmek de araştırmacıların hedefleri arasında.

Her insanın ses yolunun özgün boyutları birbirinden farklı sesler üretiyor. Bilim insanları deneyde Nesyamun adı verilen antik Mısırlı bir rahibin ses yolunun boyutlarını yeniden canlandırmaya çalıştılar. Antik Mısır'ın tüm ileri gelenlerine olduğu gibi, Nesyamun'un vücudu da öbür dünyaya geçiş için mumyalanmış. Schofield, mumyalanması sayesinde Nesyamun'un yumuşak dokularının ve bu çalışma için önemli olan göğüs boşluğunun bugüne kadar kaldığını belirtiyor.

Bilim insanları, 3 bin yıl önce mumyalanmış Mısırlı bir rahibin sesini yapay ses telleriyle hayata döndürdü.

Rahibin, XI. Ramses’in şiddet dolu hükümdarlığı sırasında yaşadığı biliniyor. Antik Mısır’ın Waset şehrinde rahiplik yapan Nesyamun, şarkı söylemeyi de içeren dini ritüeller için güçlü bir sese ihtiyaç duyuyordu. Nesyamun öldüğünde sesi de susmuş oldu, ancak ölümünden 3 bin yıl sonra bilim insanlarından oluşan bir ekip, sesini hayata döndürmeyi başardı. Ölü bir insanın sesinin ilk kez bilim aracılığıyla hayata döndürüldüğü düşünülüyor. Bilim insanları gelecekte bilgisayar programları aracılığıyla, Nesyamun’un sesinden cümleler elde etmeyi umuyor.

‘TABUTUNDA YAZIYORDU’

Londra Üniversitesi, York Üniversitesi ve Leeds Şehir Müzesi tarafından yürütülen araştırma, Perşembe günü Scientific Reports dergisinde yayımlandı. Araştırmacılardan York Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Joann Fletcher, “Sesi yeniden yaratma tekniği bize uzun zamandır ölü olan bir kişinin sesini yeniden duyma imkanı verdi” diyor.

Profesör Fletcher, BBC’ye yaptığı açıklamada, Nesyamun’un ölümden sonra sesinin duyulmasının hayattayken dile getirdiği isteklerinden biri olduğunu söylüyor: “Tabutunda bu isteği yazılı. İstediği buydu. Bir nevi bu dileğini yerine getirmiş olduk.”

NESYAMUN KİMDİR?

Nesyamun, Nil Nehri kıyısındaki günümüzün El Uksur şehrinde bulunan Karnak kasabasındaki Amun Tapınağı’nın üst düzey bir rahibiydi. Araştırmalar, Nesyamun’un diş eti hastalığından ve diş çürümesinden muzdarip olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları muhtemelen alerjik bir reaksiyondan ötürü 50’lerinde öldüğünü tahmin ediyorlar. Nesyamun’un mumyalanmış kalıntıları İngiltere’deki Leeds Şehir Müzesi’nde sergileniyor.

Kaynak: Webtekno