BDDK, yurt dışında kurulu BNP Paribas, Citibank ve UBS bankalarına TL yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için bir bacağı TL olan döviz işlemini yasakladı.

BDDK'dan yapılan açıklama şu şekilde;
"Bilindiği üzere, Kurumumuz, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca, tasarruf sahiplerinin haklarını ve bankaların düzenli ve emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye sokabilecek ve ekonomide önemli zararlar doğurabilecek her türlü işlem ve uygulamaları önlemek, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere gerekli karar ve tedbirleri almak ve uygulamakla yükümlü ve yetkilidir.

Bu amaçla, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 07.05.2020 tarihli ve 9016 sayılı Kararı ile 5411 sayılı Bankacılık Kanunun 93 üncü maddesi uyarınca, Kurumumuz tarafından yapılacak ikinci bir duyuruya kadar,

Yurt dışında kurulu BNP Paribas SA, Citibank NA, UBS AG’nin Ülkemiz bankalarına karşı olan Türk Lirası yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmediği tespit edildiğinden, tasarruf sahiplerinin haklarını ve bankaların düzenli ve emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye sokabilecek işlem ve uygulamaları önlenmesini ve kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını teminen, söz konusu bankalar dahil Türk Lirası yükümlülüğünü yerine getirme konusunda gecikmeye düşen yabancı bankalar ve söz konusu bankaların yurt dışında kurulu grup bankaları ile bir bacağı Türk Lirası olan yeni bir döviz işleminin yapılmamasına ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenmemesine

Söz konusu yurt dışı bankalar ile herhangi bir işlem yapan bankaların konu hakkında bahse konu yurt dışı bankalara bilgi vermesine, Konunun Kuruluş Birlikleri vasıtasıyla bankalara duyurulmasına karar verilmiştir."

BDDK'NIN KARARI NE ANLAMA GELİYOR?
Doç. Dr. Kadir Tuna, BDDK'nın Türk bankalarına TL yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmeyen BNP Paribas SA, Citibank NA, UBS AG'ye işlem yasağı getirilmesi kararına ilişkin CNN TÜRK'te değerlendirmelerde bulundu.

Tuna'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Özellikle swap piyasasında TL olmadan bazı kurumların işlem yaptığı açıklanmıştı. Bu kurumların kim olduğunu bilmiyorduk açıkçası. Bu açıklamalayla birlikte bu kurumların kim olduğunu da öğrenmiş olduk. Muhtemelen BDDK bu kurumları bugün belirledi ve bu kurumlara işlem yasağı getirdi.

Bu işlem yasağının anlamı aslında şu; mevcutta TL olmadan bu kurumlar swap piyasasında doğrudan TL üzerinden döviz alımına yönelik işlem yapıyorlardı. Yapılan bu işlemler nedeniyle swap faiz oranları yükselmişti dün. Özellikle Mayıs ayının başından beri yükselen bu faizi önlemek için BDDK'nın bu konuda önlem aldığı görünüyor.

Benim tahminim Merkez Bankası ve BDDK bunla da yetinmeyecektir. Bu süreçte swap piyasasına ilişkin diğer tedbirleri de alacağını düşünüyorum. Bu piyasa doğrudan TL üzerinde ciddi baskılar yaratmaya başladı. Bir takım önlemlerin gelebileceğini düşünüyorum.

ÖNLEMLER NELER?
Şu ana kadar alınan önlemler bu işlemleri yapan kurumlara yönelik sınırlamalar. Bugünkü hamleye baktığımızda üç finansal kurumun isminin zikredildiğini görünce, buna benzer tedbirler alınabileceği görülüyor. Dolayısıyla TL'nin değerini etkileyecek bu tür işlemleri engellemek için benzer önlemler alınabilir.

Benzer saldırı geçen yıl gerçekleşmişti. O benzer saldırının aslından aynısını yaşadık diyebiliriz. Bu saldırılar devam edebilir. BDDK'nın buradaki hamlesi muhtemel saldırının önüne geçebilmek. Dövizin değerlenmesi bizim açımızdan olumlu bir sonuç ortaya çıkarmıyor. Burada kurumlar özelinde isimler açıklanıyor. İlk kez karşılaştığımız bir durum.