ABD'nin Birleşmiş Milletler temsilcisi, Suriye politikalarında önceliğin artık Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın iktidardan uzaklaştırılması olmadığını söyledi.

Bu tavır Esad’ın gitmesini isteyen Avrupa devletleriyle ters düşmenin yanı sıra, ABD’de Obama yönetiminin daha önce izlemiş olduğu politikaya da aykırı.

Büyükelçi Nikki Haley dün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Herkes katılacağı savaşı seçer; böyle bakınca konu önceliklerin değiştirilmesi oluyor ve artık bizim önceliğimiz Esad’ın gitmesi değil” dedi.

Haley sözlerine “Esad’ın bir engel olduğunu düşünüyor muyuz, evet. Peki Esad’ı yerinden atmaya mı odaklanacağız? Hayır. Odaklanacağımız nokta, Suriye’de bazı değişikliklerin gerçekleşmesi için orada baskı yaratmaktır” diye devam etti.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson dün Ankara’da yaptığı temaslardan sonra, Esad’ın uzun vadede geleceğine Suriye halkının karar vereceğini söyledi.

“ÖNCEKİ YÖNETİMİN YAPTIĞINI YAPAMAYIZ”

Haley, “Önceki yönetimin yaptığı gibi tüm dikkatimizi Esad’a veremeyiz. Önceliğimiz Suriye halkı için geçekten önemli değişikliler yapabilmek için neyi nasıl yapacağımıza, kimlerle çalışmamız gerektiğine bakmaktır” dedi. Haley ayrıca “İran ve onun vekili olanları da oradan çıkarmak zorundayız” dedi.

Trump yönetiminden üst düzeyli bir isim Reuters’e yaptığı açıklamada, Haley’nin sözlerinin “bir gerçekçiliği ve gerçek durumun kabullenilmesini yansıttığını” söyledi.

Açıklamada, “Esad ülkenin tümünde sözünü geçirecek gücü asla elde edemeyecek. Bizim odak noktamız IŞİD’in ve el Kaide’nin yenilmesi ve Suriye’nin teröristler için bir sığınak olarak kullanılmasını engellemektir” denildi.

Ancak Cumhuriyetçi senatör ve Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu başkanı John McCain, “Suriye halkının Esad’ın kaderi ya da ülkenin geleceğini belirleyemeyeceğini” söyledi.

McCain, “Çünkü Tillerson’un sözleri, Suriye halkının (Esad’ın ordusu, Rus uçakları ve İran’ın desteklediği militanlar tarafından) katledildiği gerçeğini görmezden geliyor” dedi.

“Umarım Başkan Trump, Amerika’nın bu kendi özüne zarar verecek ve kendini yıkacak yolu izlemeyeceğini açıklar.”

Senatör McCain, ABD’nin müttefiklerinin, sadece “teröre karşı işbirliği” konusunda içi boş bir taahhüt karşılığında Esad ve Rusya ile bir pazarlık yapılacağından kaygı duyacaklarını belirtti.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham da, Esad’ın iktidarda kalmasına izin vermenin “Rusya ve İran için büyük bir ödül” olacağını söyledi.(internetingazetesi)