Donald Trump yönetiminin İdlib'deki kimyasal saldırıya misilleme olarak Suriye rejimine ait bir Şayrah Hava Üssü'ne Tomahawk füzeleriyle düzenlediği saldırı, birçok soru işaretini de gündeme getirdi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye yönelik talimat verdiği saldırı için "Kararlı bir eylem, iyi bir konuşma ama şimdi ne olacak?" diyen CNN International, bu çerçevede "beş kilit meseleyi" gündeme getirdi.

CNN International'ın ulusal güvenlik analisti ve Arizona Devlet Üniversitesi'nden öğretim üyelerinden Prof. Peter Bergen, "Kararlı bir eylem, iyi bir konuşma ama şimdi ne olacak?" dediği analizinde Trump'ın operasyonu açıkladığı konuşması için "Trump, en iyi konuşmalarından biri yaptı ama ABD'nin Suriye'deki füze baskınlarına ilişkin birçok kilit sorun var" değerlendirmesini yaptı.

Bu çerçevede Bergen, operasyonun ABD Yönetimi için "gündeme getirdiği birkaç açıdan meseleyi" özetle şöyle sıraladı:

" -Cruise füzeleri Suriye diktatörü Beşar Esad için sadece bir uyarı idi yada ona karşı daha büyük bir operasyonun bir parçası mı? ABD daha önce cruise füzelerini fırlatmıştı örneğin 1998'de Afganistan'daki El Kaide'ye ait bir üsse karşı. Ancak üç yıl sonra El Kaide, ABD'de 11 Eylül saldırılarını gerçekleştirdi. Mesaj, cruise füzeleri düşmanı caydırmaması.

-Trump yönetiminin Suriyeli mültecileri korumak için bir planı varmı? Trump Yönetimi'nin terörist olmayan Suriyeli mültecilerin ABD'ye girmelerini yasaklamaya kalktı. Trump Yönetiminin sonraki adımı, Suriye'de siviller için güvenli bölgeleri oluşturmak mı?

-Rus bağlantısı: Operasyon, Trump Yönetiminin, Esad'ın iktidarda kalabilmesini sağlayan Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin'i artık net bir biçimde reddettiği demek oluyor mu?

- Nasıl sonuçlanacak? Şimdiden bile Trump Yönetimi yetkililerinin füze baskınlarının gaz saldırısına sadece sınırlı bir yanıt olduğunu, Esad'a karşı daha geniş bir kampanyanın bir parçası olmadığını söylüyorlar ancak bu açıklamalar, ABD yurt dışında bir ihtilafa dahil olduğunda sık sık duyduğumuz açıklamalara benziyor.

Saldırının hukuki temel ne? Trump Yönetimi, bir savaş eylemi olan Suriye'ye füze baskınlarını BM kararı veya Kongre onayı olmadan gerçekleştirdi. Trump Yönetimi, daha fazla askeri eylemler için Kongre'den bir biçimde onay almaya çalışacak mı? Çünkü ABD'nin askeri eylemlere izin vermesi gereken Kongre, onları yerine getirmekle görevli olan Başkomutan değil."(internetingazetesi)