ABD, ilk kez bir füzyon reaksiyonunda net bir enerji kazancı elde edildiğini bildirdi. ABD hükümeti tarafından finanse edilen bilim insanları, ilk kez bir füzyon reaksiyonunda net bir enerji kazancı elde ederek sınırsız, sıfır karbonlu güç arayışında önemli bir atılım gerçekleştirdi.

 

Araştırmalara göre; Fizikçiler 1950'lerden beri güneşe güç veren füzyon reaksiyonunu dizginlemeye çalıştı, ancak hiçbir grup reaksiyondan tükettiğinden daha fazla enerji üretemedi. ABD’nin gerçekleştirmiş olduğu yeni çalışma bu anlamda bir kilometre taşı niteliğinde ve fosil yakıtlara ve konvansiyonel nükleer enerjiye karşı güvenilir, sınırsız bir enerjinin kilidi açılmış olabilir.

 

Nükleer füzyon nedir?

 

Nükleer füzyon, nükleer kaynaşma ya da kısaca füzyon; iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturmasıdır. Çekirdek tepkimesi olarak da bilinen bu tepkimenin sonucunda çok büyük miktarda enerji açığa çıkar. Bu işlemle oluşturulabilecek en ağır element demirdir. 
Birçok bilim insanı, füzyon elektrik santrallerinin daha onlarca yıl uzakta olduğuna inansa da teknolojinin potansiyelini göz ardı etmek son derece zordur. Füzyon reaksiyonları karbon yaymaz, uzun ömürlü radyoaktif atık üretmez ve küçük bir bardak hidrojen yakıtı teorik olarak bir eve yüzlerce yıl güç sağlayabilir.

 

Dünyanın ilk füzyon reaktörü 2040'ta İngiltere'de açılacak

 

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'nda gerçekleştirilen testte dünyanın en büyük lazeriyle küçük bir hidrojen plazması bombalanarak füzyon gerçekleştirildi. Füzyonun yapılması için gereken 2.1 megajul enerjinin yaklaşık yüzde 120’si olan 2,5 megajul enerji üretildi. Bilim insanları, halen daha verilerin analiz edildiğini belirtiyor. Plazma fizikçisi olan Dr. Arthur Turrell, "Bu doğrulanırsa, tarihin bir ana tanık oluyoruz" dedi ve ekledi, "Bilim insanları, 1950'lerden beri füzyonun ortaya konan enerjiden daha fazla enerji açığa çıkardığını göstermek için mücadele ettiler ve Lawrence Livermore'daki araştırmacılar, on yıllardır süren bu hedefi sonunda ve kesinlikle yerle bir etmiş görünüyor."